Четвърто въстание се изправи срещу Борисов

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Четвърти голям протест срещу правителството на ГЕРБ и главния прокурор Иван Гешев се проведе днес. Традиционно той бе с мото “Велико народно въстание”.

https://www.santebg-online.com/

Демонстрациите започнаха в следобедните часове. Първа бе проява на партия “Възраждане” – активисти на формацията организираха шествие в София. Към 17 часа бяха блокирани булевардите “Цар Освободител” и “Дондуков”. Около час по-късно хората все още бяха малко. В 19 часа Арман Бабикян говори от импровизираната трибуна и съобщи за серия от протести на българи в чужбина. “Поредната хубава екскурзия сме организирали на полицаите от страната”, ироничен бе той. После митингът се преобразува в концерт – запя Георги Станчев, а после и други изпълнители.

Към 19.15 протестиращите бяха 1000-1500. След около половин час – доста повече. С фенерчета и запалки те вече създаваха зрелище на площада. Може би към 21 часа хората бяха 3-4000.

Полицейското присъствие е засилено. Поставени са много пропусквателни пунктове. Липсват обаче полицаи с тежка екипировка. МВР не съобщи за готвени ексцесии, както се случваше при другите големи протести.

Текат традиционните видео прожекции срещу властта. Сред ораторите са журналистите Светла Петрова и Димитър Стоянов.

Свирки, тромби и постоянни викове “Оставка” създават наситена емоция, но като цяло енергията е по-малка в сравнение с предишните “въстания”.

Пред вратите на БНБ е разпънат транспарант, който гласи: „Когато отвратените не гласуват, отвратителните управляват!”. Сред протестиращите има хора от Русе, Варна и др. Гражданите носят табели с надписи: „Оставка”, „Мутри, вън! Мафията, вън”, „Оставка на цялото правителство”.

Малко преди 22 часа протестиращите се отправиха на шествие. Този път полицията ги допусна да минат покрай старата сграда на парламента и след двадесетина минути протестиращите бяха пред храм-паметника “Александър Невски”. Ситуацията като цяло бе спокойна. Към 22.30 бе блокиран Орлов мост. Протестиращ се изкачи върху светофарната уредба и заби на нея българското знаме, аплодиран от хората.

Всичко това се случва на 87-ия ден от старта на протестите. А протести има и в други градове. В Русе бе блокиран Дунав мост. Във Варна се проведе шествие.

Протестира и Велико Търново. С митинг и шествие протестиращите се включиха в инициативата Велико народно въстание. За кратко беше затруднен трафикът в центъра на града, до инциденти не се стигна, предаде БНР.

Протестиращите за пореден път настояха за незабавна оставка на правителството на Бойко Борисов и провеждане на извънредни избори от служебен кабинет, както и за промени в съдебната система:

 

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • Gmail
  • Принтирай
  • LinkedIn

 

„Визията за България не върви в посоката, която трябва, тя слиза все по-надолу. Нивото на България пада. Нещата са много зле. Корективът трябва да е постоянен“, сподели протестираща.

„Първо трябва да бъдем постоянни в исканията си. Нашата цел е оставка, нищо не се реформира в тази държава, както трябва. Лично аз искам реформа в съдената система, в образователната и в здравеопазването“, допълни друга.

„Кой ще дойде след това ще се реши на едни избори, а изборите не трябва да ги прави господин Борисов, защото, както винаги, ще бъдат фалшифицирани. Смятам, че изборите трябва да бъдат направени от служебно правителство“, каза протестиращ търновец.

Митингът прерастена в шествие до паметника на Стефан Стамболов, което затрудни трафика в центъра на Велико Търново. Протестът продължава пред паметника „Майка България“.

 

 

“Оставките са въпрос на време”, заяви по-рано днес адвокат Николай Хаджигенов, който е част от „Отровното трио”. “Протестът постигна неща, немислими преди – създаде гражданско общество, обедини хора, които са крайни противоположности, в една обща идея. Това е протестът на морала, за първи път. Досега в България е имало само гладни бунтове. Моралният протест е срещу корупцията, хората осъзнаха в каква дупка ги завлече управлението на мекия диктатор Борисов и се изправиха. Показаха, че не ги е страх. Това основното постижение на протеста”, заяви той, цитиран от БГНЕС.

Според Хаджигенов друго постижение на гражданската енергия е, че осветли пред ЕС проблема с присвояването на еврофондове.„Навсякъде се крадат, но само у нас в такива размери. Показахме, че отглеждането на меки диктатури като в България – нещо подобно прави и Орбан, а и в Полша, където се възстановява някакво странно Средновековие – са крайно нетипични за ценности и идеята на ЕС. Проблемите в България дърпат целия ЕС в някаква странна посока. В средата на Европа България се превръща в Путинова Русия или в Ердоганова Турция. Това е абсурдно. Не се спазва идеята на ЕС за права на гражданите, за свобода на словото, за каквото се сетите”, смята юристът.

„Елате на площада, не стойте вкъщи! Властта пак няма да ви забележи, но вие ще знаете, че сте били там!”, призова хората Хаджигенов.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар