Четиримата, които живяха една година “на Марс”

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Как се живее на Марс? На такъв експеримент се подложиха четирима души в САЩ – в симулационен център на НАСА в щата Тексас. След малко повече от година сега те се върнаха към нормалния живот.

Четиримата американци не са астронавти

В техния случай пътят обратно към Земята беше кратък: само едно почукване и една врата деляха Кели Ханстън, Рос Брокуел, Нейтън Джоунс и Анка Селариу от завръщането им у дома. Четиримата бяха посрещнати с аплодисменти от семействата си и от служители на НАСА, а радостта им можеше да се види в излъчване на живо – след 378 дни в специален симулационен терен в космическия център “Джонсън” в Хюстън, щата Тексас.

След малко повече от година това е първият път, в който те отново виждат други хора. “Толкова е прекрасно просто да мога да ви поздравя” – това са първите думи на ръководителката на мисията Кели Ханстън. Подобно на другите трима участници в експеримента, тя не е обучена астронавтка, а биоложка, която доброволно се е включила в така наречената мисия “CHAPEA”. Целта на тази мисия: да се установи доколко устойчив би бил човекът, ако му се наложи да живее на Марс.

Повече от година без дневна светлина

Четиримата участници са имали през цялото време достатъчно работа: екипажът е отглеждал зеленчуци и е симулирал разходки на Марс, а изпращането на текстово съобщение понякога е било възможно само със закъснение от цели 22 минути.

Сън, секс, тоалетна: как се прави това в космоса

Как астронавтите ходят до тоалетна в космоса? А как спят? Възможен ли е секс там горе? Колко им плащат? Седем любопитни факта за пътуването в космоса.

Може ли да се пие алкохол в космоса?

На снимка от 1975 астронавтите Томас Стафорд и Дик Слейтън пият “водка в тубички” при скачването на “Аполо” и “Союз”. В действителност в тях е имало супа борш – въпреки надписите “водка” на опаковката. В космоса пиенето на алкохол е забранено – основната му съставка, етанолът, е летливо съединение, което може да повреди оборудването. Дори одеколоните, съдържащи алкохол, са забранени.

Някой умирал ли е “там горе”?

През 1967 американски астронавт загина, след като прелетя над 50 мили с космически самолет. Четирима съветски космонавти бяха следващите жертви – през 1967 и 1971, а през 1986 совалката “Чалънджър” се взриви 73 секунди след излитане, убивайки всичките 7 астронавти на борда. Други 7 загинаха през 2003, когато совалката “Колумбия” избухна при навлизането си обратно в земната атмосфера.

Какво се случва, когато ходят до тоалетна?

В космическата тоалетна, проектирана през 2000 година, астронавтите трябваше да се привързват с колани през бедрата плътно за тоалетната седалка. През 2018 НАСА похарчи 23 милиона долара за нова тоалетна с вакуум, която започва да смуче още със сядането на тоалетната чиния. Повечето отпадъци се изгарят, но урината се преработва в питейна вода. “Днешното кафе ще го пием и утре”, гласи една шега.

Колко печелят астронавтите?

През 1969 Нийл Армстронг бе най-добре платеният от тримата астронавти, участващи в мисията “Аполо 11”: за нея той получи 27 401 долара, което днес би се равнявало на близо 210 000 долара. Сега астронавтите на НАСА печелят между 66 000 и 160 000 долара – в зависимост от академичното си образование, титли и професионален опит.

Живеят ли астронавтите по-кратко?

Микрогравитацията влияе на човешкото тяло. В главата се събират течности, губи се около литър кръв. Затова и астронавтите – като Маркос Понтес на снимката – често изглеждат по-бледи след завръщането си на Земята. Учените не са единодушни как космическите пътувания се отразяват на човешкото здраве дългосрочно. Днес обаче знаем, че астронавтите се връщат на Земята с няколко милисекунди по-млади.

Как се прави секс в космоса?

Сексът в космоса е доста различен от този на Земята. Ерекцията и сексуалната възбуда са възможни, но в условията на безтегловност движенията са огромно предизвикателство. Правено ли е досега? Няма потвърждение, но не е изключено да се е случвало. През 1992 семейната двойка Марк Лий и Ян Дейвис се присъединиха към мисия на НАСА малко след като се ожениха. Дали са имали меден месец в космоса?

Как се спи в космоса?

Като цяло добрият нощен сън изисква да сте със затворени очи в леглото. Това е малко трудно в среда с безтегловност. Астронавтите обикновено използват спални чували в малки каюти за екипажа, прикрепени към някоя от стените – за да не се носят из пространството и да се удрят в нещата наоколо. 

Симулационната зона е била построена с помощта на 3D принтер – с площ от 160 квадратни метра, със спални помещения с размери около два на три метра, с нещо като дневна с телевизор, диван, бюра и медицински пункт. Четиримата доброволци не са виждали дневна светлина и не са усещали полъх на вятър в продължение на повече от година, но най-много са им липсвали семейството и приятелите. “Обичам ви чак до Марс и обратно”, казва на съпругата си и трите си деца Нейтън Джоунс, който след мисията ще се върне към лекарската си професия.

Хиляди кандидати

Около 4000 души са кандидатствали за участие в мисията. От всички желаещи се е изисквало да са американски граждани на възраст между 30 и 55 години, да са здрави и мотивирани, да не пушат, да имат завършено висше образование в областта на науката и поне 1000 летателни часа.

Микробиоложката Анка Селариу споделя, че често са я питали защо е толкова обсебена от Марс и защо изобщо хората трябва да ходят там. “Защото това е възможно”, гласи нейният отговор. Това е решителна стъпка, която жителите на Земята предприемат, за да проправят пътя към следващите векове, добавя Селариу.

Най-ранната дата, когато това ще бъде евентуално възможно, е след 2030 година. Преди това в Хюстън ще има още мисии: “CHAPEA 2” ще стартира през следващата година, а “CHAPEA 3” – през 2027. А точно между двете мисии, в края на 2026 година, НАСА иска отново да изпрати хора на Луната.

 

Материалът е публикуван ТУК>>

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар