Четирима пловдивчани отидоха да се изследват за всеки случай и чуха най-лошата новина

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Четирима пловдивчани с ХИВ бяха диагностицирани по време на скринингова акция за безплатно и анонимно тестване за сексуално преносими инфекции, проведени в периода 16 юли – 20 юли 2018 г. Инициативата на CheckPoint София бе подкрепена от пловдивската галерия pLOVEdiv, като в рамките на седмицата в скрининга се включиха 155 граждани на Пловдив.

Новодиагностицирани с ХИВ са 56-годишна жена и мъже на 26, 52 и 39 години. Двама от пациентите над 50 години никога не са се тествали, а други двама са си правили тест за ХИВ преди повече от 2 години, съобщава “Трафик”.

Хепатит С е открит при двама пациенти над 50 години, които също си правят тестове за първи път, като до преди тестването не са знаели, че са носители на вируса.

Положителни тестове за хепатит В са показали за 5 пловдивчани – 4 мъже и една жена. Най-младият инфектиран с хепатит В е на 32 години, а най-възрастният – на 63 години.

Притеснителна е тенденцията за пациентите със сифилис. От 155 тествани пациенти 8 са с положителен резултат за инфекцията. Сред заболелите има само една жена, която е коинфектирана и с ХИВ. Останалите със сифилис са мъже, като най-младият е на 21 години, а най-възрастният – на 60 години. Всички инфектирани със сифилис са мъже, които правят с*кс с мъже.

Всички пациенти с положителни тестове за ХИВ, хепатит В и С и сифилис са насочени към специализираните здравни заведения, ангажирани с лечението им. На всички пациенти с положителни резултати за хепатит В и С е предложена подкрепа от хепатитен консултант.

В рамките на инициативата за безплатно и анонимно тестване бяха извършени пълен пакет тестове на социални работници, работещи с рискови групи от държавни служби и нестопански организации, както и на стоматолози и лекари. Медиците използваха възможността да се тестват, тъй като изпитват неудобство да правят подобни тестове в лечебните заведения, в които работят.

„Акцията ни за безплатно и анонимно тестване показва, че в Пловдив има сериозна нужда от пространство, в което всеки да има възможност да се тества безплатно и анонимно за повече инфекции, както и да получи информация как да се лекува, ако тестът позитивира”, коментира Елена Биринджиева, председател на сдружение „Здраве без граници”. / Блиц

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар