Четири варианта за служебен премиер се обсъждат в президентството

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Четири варианта за служебен премиер се обсъждат в президентството, твърдят близки до институцията. Както обясняват източниците ни, трите имена се въртели поне от месец „за всеки случай”, за да нямало изненадващи и прибързани решения в последния момент.

Потенциалните кандидати за служебен премиер са Даниела Везиева, Гълъб Донев, Даниел Вълчев и Димитър Стоянов.

Най-големи мераци за премиерския пост имала Даниела Везиева, но пък тя вече отпадна от играта, след като Комисията по академична етика установи, че 95% от дисертацията й е преписана.

Иначе госпожата била убедена в професионалните си качества, обясняват запознати с амбициите на бившата счетоводителка от Регионалния инспекторат по образование в Русе, която беше министър на икономиката във второто служебно правителство на Стефан Янев. Зад това служебно извисяване, допълват източниците ни, стои изключителната й близост с Меглена Кунева.

Сега пък приятелите на Везиева заподозрели някаква световна конспирация около скандала с плагиатството на нейния докторат. Проверката около докторската й работа се разиграла, по техни думи, буквално дни преди да се заговори за нов служебен кабинет.

Така й бил нанесен репутационен удар и шансовете й за премиер са почти нулеви. Комисията се произнесе, че 171 от общо 180-те страници от дисертацията на Везиева са преписани от други автори и източници.

След отпадането на плагиатката Везиева, с още по-големи шансове за премиер е Даниел Вълчев. Той също има солиден опит във властта, беше вицепремиер и министър на образованието.

Подобно на Везиева е от съратниците на Меглена Кунева и нейната вече забравена партия „България на гражданите”. Впрочем, той беше едно от обсъжданите имена за служебен премиер и при поредицата от избори през 2021 г., а негови познати казват, че и самият Вълчев вижда премиерският пост като венец на кариерата си.

През годините той се оказа в обща фирма „Филимко” с покойния лидер на кръга „Монтерей” Любен Гоцев. Излязоха и данни, че друга фирма – „А и В консултинг”, в която е участвал Вълчев, пък е давала правни услуги на външно-търговското дружество „Инко” в началото на 90-те години, дори писала за него и закон за радиото и телевизията, неясно поради какви причини.

През изминалите години Даниел Вълчев е участвал в няколко  политически проекта – и при Симеон, и при Меглена Кунева. Сред близките му приятели освен Любен Гоцев са и Димитър Луджев, а също и разстреляният банкер Емил Кюлев.

Третият фаворит за служебен премиер Гълъб Донев не идва от редиците на Меглена Кунева, но пък е завършил политическия профил във военновъздушното училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия. После е изкарал по една магистратура в УНСС и Русенския университет.

Макар че е с военно образование, той от години работи в социалната сфера. Два пъти – през 2017 г., при Огнян Герджиков, и през 2021 г., при Стефан Янев, е служебен социален министър на труда и социалната политика и вицепремиер.

Близък е и с президента Радев, при който е секретар на по социални политики и здравеопазване. Донев е показателен пример за това как от експерт трупа опит, вписва се в политическата конюнктура и израства до министър.

Негови приятели казват, че в сравнение с другите кандидати, той е предвидим, а също и имал солиден опит в джунглата на администрацията. В политическите среди се ползва с добра репутация.

Четвъртият кандидат за служебен министър, както вече писа и „Уикенд”, е Димитър Стоянов, главният секретар на президентството. През годините той е доказал лоялността си към Румен Радев, последно като нападна експерта Тодор Тагарев, който се размина с поста на военен министър.

Няма съмнение, че Димитър Стоянов е изтъкнат представител на кръга „Зелени чорапи”, при това с всичките му явни и скрити геополитически пристрастия.

„Ако той бъде посочен за служебен премиер, това означава да се върнем години назад, по-близо до евроазиатската орбита, отколкото до ЕС” – категорични са анализатори.

Те обаче не изключват и варианта всичко да се окаже много шум за нищо и поне в близките месеци да няма нужда от персонална промяна на „Дондуков” 1.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар