Лукоил

Четири години представителят на държавата в „Лукойл Нефтохим Бургас“ не дава отчет

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Като представител на държавата в Надзорния съвет на „Лукойл Нефтохим Бургас” АД за 4 години бившият зам.-министър на енергетиката и бивш изпълнителен директор на Националната електрическа компания (НЕК) Красимир Първанов не е представил на Министерството на енергетиката информация, протоколи и документи от заседанията на въпросния Надзорен съвет по официален ред. Това казва енергийният министър Александър Николов в отговор на въпрос на депутата от „Демократична България” Мартин Димитров, цитиран от actualno.com.

За този период са проведени общо 20 заседания на Надзорния съвет на „Лукойл Нефтохим Бургас” и Първанов не е присъствал само на последното, което е станало факт на 14 декември, 2021 година.

Николов изрично подчертава, че смята, че е трябвало да се представят не годишни, а тримесечни отчети за работата на държавния представител в „Лукойл Нефтохим Бургас”. „Представителят на държавата следва бъде определян по ясно разписани критерии за избори прозрачно проведена състезателна процедура”, казва още Николов. Според него, всяко решение на Надзорния съвет първо трябва да бъде оценено като ползи/риск за България и чак тогава да бъде взето и приложено. Николов обещава всичко това да бъде обхванато при избора на нов представител на държавата в Надзорния съвет на „Лукойл Нефтохим Бургас”.

Припомняме, че със своя представител в „Лукойл Нефтохим Бургас” държавата може да участва във вземането на важни решения – например промяна на предмета на дейност, съкращаване на щат и т.н.

Кой е Красимир Първанов?

За последно името му нашумя в „Апартаментгейт”. Тогава той подаде оставка като зам.-енергиен министър. Той влезе в „Апартаментгейт” когато стана ясно, че си е купил апартамент на известната улица „Тинтява“ – малко над 149 кв. метра, заедно с два гаража – 31 кв. метра и почти 19 кв. метра, като е платил малко над 240 хил. лева. Това означава само по 616 евро на квадрат. Апартаментът на Първанов се намираше на няколко пресечки от сградите, където недвижими имоти имат Цветан Цветанов и Цецка Цачева.

Първанов нашумя покрай събитията около АЕЦ „Белене“ – той беше бивш изпълнителен директор на НЕК, а всички големи работодателски организации се обединиха срещу кандидатурата му за зам.-министър. Причината – подписване на споразумение за „Белене“ (анекс 12), който стана едно от основанията България да бъде осъдена да плати 620 млн. евро на Русия. Анексът очертава конкретни финансови ангажименти по проекта от НЕК. Заради въпросния подпис под анекса, Първанов беше уволнен по времето на първото правителство на Бойко Борисов.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар