Четири мащабни военни учения ще има у нас в рамките на два месеца – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

България ще бъде домакин на серия от многонационални военни учения за усъвършенстване на оперативните способности на въоръжените сили на национално и съюзническо ниво при изпълнението на задачи, характерни за отбранителни операции. Те ще се проведат в периода май-юни 2021 г. при спазване на принципите за прозрачност и откритост. Планирани са и дни за медии на ученията “Trojan Footprint – South – 21”, “Balkan Sentinel – 21”, “Strike Back – 21” и “Шабла – 21”, на които журналистите ще имат възможност да наблюдават действията на военнослужещите. Тези учения ще се проведат в рамките на многонационалното учение “Saber Guardian – 21”, което е част от “Defender Europe – 21”, и в него ще участват над 13 000 военнослужещи от 17 държави.

“Trojan Footprint – South – 21” ще се проведе от 1 до 16 май и в него ще участват до 120 военнослужещи, техника и екипировка от Съвместното командване на специалните операции, както и военнослужещи от Великобритания, Испания, Република Северна Македония и САЩ. В учението ще участват над 230 военнослужещи от армиите на страните-участнички. Денят за медии е планиран на 13 май 2021 г. на Учебен център “Црънча”.

“Balkan Sentinel – 21” е тактическо учение с бойни стрелби и ще се проведе от 21 май до 4 юни 2021 г. на учебен полигон “Ново село”. В него ще участват до 1000 военнослужещи от сухопътните войски на България, Грузия и САЩ с бойни бронирани машини, танкове, самоходни артилерийски установки, минохвъргачки и друга техника. В различните етапи на учението непосредствената авиационна поддръжка ще се изпълнява от сили и средства на българските Военновъздушни сили, включително самолет Су-25 и вертолети Ми-24 и “Кугар”. Денят за медии е планиран на 31 май 2021 г. на Учебен полигон “Ново село”.

“Strike Back-21” е тактическо учение с бойни стрелби и ще се проведе от 24 май до 7 юни на учебен полигон “Корен”. В него ще участват до 1000 военнослужещи от сухопътните войски България, Румъния и Гърция. В различните етапи на учението ще бъдат използвани бойни бронирани машини, самоходни артилерийски установки, танкове, 120-мм минохвъргачки, а непосредствената авиационна поддръжка ще се извършва със самолети и вертолети на българските и гръцките военновъздушни сили.

Денят за медии е планиран на 4 юни 2021 г. на Учебен полигон “Корен”.

“Шабла – 21” е национално тактическо учение с експериментални и съвместни бойни стрелби на формированията за противовъздушна отбрана на Българската армия с международно участие. То ще се проведе от 25 май до 16 юни 2021 г. на Зенитен полигон “Шабла”. В него ще участват до 1 500 военнослужещи от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции на България, както и формирования от САЩ и Сърбия. Денят за медии е планиран на 10 юни 2021 г. на Зенитен полигон “Шабла”.

 

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар