Четири секции в чужбина остават без бюлетини за балотажа – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Две избирателни секции в Австралия – Аделаида и Бризбън, една в Нова Зеландия – Крайстчърч и една в САЩ – Сейнт Луис, щата Мисури, ще останат без бюлетините за гласуването на балотажа за президент, съобщиха от МВнР. Причината са кратките срокове, далечните разстояния и ограниченията, свързани с пандемията. Четирите секции са 0,53 на сто от общия брой секции зад граница, изчисляват от министерството. То е информирало ЦИК за тези четири секции и се очаква ЦИК да вземе решение за реда и начина, по който да се проведе изборния процес в тях.

Министерството на външните работи съвместно със своя логистичен партньор осъществи безпрецедентна организация в рамките на 72 часа по подготовка, изпращане и доставяне до всички континенти по света (с изключение на Антарктида) на 710 000 бюлетини за 750 секции, както и на 326 машини за гласуване, определени за 208 секции, съобщават още от Външно.

На 16 ноември 2021 г. в 13:00 часа МВнР получи от печатницата на БНБ бюлетините и незабавно стартира процес по тяхното пакетиране и оформяне като дипломатическа поща. Всички 750 пратки с бюлетини бяха подготвени за изпращане в рамките на 8 часа, като първите 250 от тях бяха предадени в 19:00 часа и отпътуваха на същия ден.

На 17 ноември 2021 г. бяха транспортирани още 250 пратки, а със собствен транспорт на МВнР в сряда и четвъртък тази седмица отпътуваха и останалите бюлетини за района на Балканите, Австрия, Турция и Молдова.

МВнР получи достъп до машините за секциите извън страната в 9:00 часа на 16 ноември 2021 г. 336 машини бяха оформени като дипломатическо карго в рамките на 5 часа и 224 от тях още в същия ден отпътуваха. Останалите 112 машини бяха доставени със собствен транспорт по предназначение до дипломатически и консулски представителства откъдето в днешния ден се осъществява предаването им на секционните избирателни комисии.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар