Чехия и Полша възобновяват строежа на газопровода „Сторк-2“

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Полша и Чехия възобновяват работата по изграждането на газопровода „Сторк-2“ (Stork II). Това заяви пред журналисти министър-председателят на Чехия Петр Фиала по време на икономически форум проведен в полския град Карпач, където той е разговарял със своя колега Матеуш Моравецки, предаде Чешката осведомителна агенция (ЧТК), цитирана от БТА.

Строителството на тръбопровода, който е подкрепен от Европейския съюз, бе замразено, когато министър-председател на Чехия беше Андрей Бабиш.Изграждането на съоръжението, което ще върви от чешката граница до разположения на Балтийско море полски град Швиноуйшче, ще позволи увеличаване на възможностите за газова диверсификация в Европа и намаляване на зависимостта от руски енергоизточници.


„Има повече варианти, които могат да бъдат приложени. Определено трябва да говорим за някаква форма на таван на цените“, каза Фиала, който смята, че предстоящата в петък среща на енергийните министри на страните членки на ЕС може да доведе до това решение. Премиерът нарече проекта ключов за осигуряването на бъдещата енергийна сигурност на Чехия.

Тръбопроводът „Сторк-2“ ще намали зависимостта от руски газ чрез свързване на резервоари за съхранение на втечнен природен газ в Швиноуйшче и хърватския остров Крък, посочват още от ЧТК. Първата част – „Сторк-1“, свърза Полша и Чехия през 2011 г., но тръбата позволява само потока на газ от Чехия към Полша, но не и в обратна посока.

 

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар