Чехия: Само луд може да иска да влезе в Еврото сега, и да плаща €3 трилиона дългове на старите членки

Европ
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Чешката република заяви, че не би трябвало да носи отговорност за спасяването на Гърция преди влизането си в еврозоната, което може да доведе до по-нататъшни сътресения в единната валута.

“За нас е трудно да говорим за присъединяването към еврозоната в момент, когато ние автоматично трябва да спазваме решения, в които не са участвали нито чехи, нито чешки политици”, заяви секретарят по европейските въпроси Алес Хмелар пред  Хорарски новини.

Хлемар обясни, че правителството иска еврозоната да гарантира, че то няма да трябва да поеме гаранции по заемите преди Чешката република да приеме общата европейска валута.

Министър-председателят Андрей Бабиш също заяви, че страната “не може да гледа сериозно на въвеждането на еврото, освен ако не стане ясно как еврозоната ще се справи с миналите си задължения и как ще изпълни реформата, за която често говори”.

Към настоящия момент, дълговете само на Гърция са над 300 милиарда евро, но в сходна ситуация са Испания с 1 трилион евро дълг, и Италия – с 2 трилиона.

От години се говори за “реформи” и намаляване на тези задължения, но не се прави нищо друго, освен с печатане на пари, те да се разсрочват за в бъдеще.

Така в най-малко лошия случай, дори да изключим други проблемни държави (каквито има), тези три страни със сигурност ще банкрутират, и останалите ще трябва да плащат вместо тях.

Чехия досега не е определила дата за въвеждане на еврото поради нежеланието си да носи отговорност за  чужди борчове.

Кризата в Гърция започна през 2009 г. и се превърна в център на европейската дългова криза. Това доведе до спад от 26% в БВП на страната – от 242 млрд. евро през 2008 г. падна до 179 млрд. евро през 2014 г., на фона на строгите икономии, наложени от Европейския съюз.

По-рано вчера Европейската комисия разкри, че ще отпусне на Гърция още 180 млн. евро помощ, което е знак, че спасяването между ЕС и Гърция продължава, независимо от плановете страната да се сбогува с международната помощ през август.

Източник: 19 минути

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар