Чешкият конституционен съд отмени законово изискване транссексуалните хора да се подложат на операция – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Чешкият конституционен съд отмени законово изискване транссексуалните хора да се подложат на операция, преди да могат документално да сменят пола си, предава Ройтерс.

Този ход изравнява централноевропейската страна с повечето членове на ЕС и беше приветстван от активисти за правата на човека.

Съгласно действащия закон чешките транссексуални хора трябва да се подложат на операция на половите органи и стерилизация, което ги оставя неспособни да се възпроизвеждат.

Това законово изискване е “в противоречие с основното право на транс-хората за защита на тяхната физическа цялост във връзка с човешкото им достойнство”, се казва в изявление на Съда относно решението му, съобщава News.bg.

Съдът даде срок на парламента до средата на 2025 г. да приеме съответната законодателна промяна.

“Парламентът трябва да се подчини на решението на съда, но може да постави други изисквания, като събиране на експертни мнения и разрешаване на изтичането на период от време, преди преходът да бъде официално признат”, каза съдът.

Управляващата дясноцентристка коалиция досега не успяваше да постигне съгласие за промяна на закона, но сега “Конституционният съд (е дал) ясни инструкции със своето решение”, каза министърът на правосъдието Павел Блажек в социалната мрежа X.

Съдебното решение идва след жалба на мъж, който е регистриран като жена при раждането и желае да промени това, без да се подлага на операция.

В Чешката република идентификационните номера, дадени на хората при раждане и използвани в документите, разкриват пола на лицето. Чешкият език също има различни окончания за фамилните имена на мъжете и жените.

Неправителствената организация Trans*parent, която организира петиция с искане за законова промяна, приветства решението.

“Направихме крачка напред. Сега обаче правителството трябва да действа”, се казва в Instagram.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар