“Чистият като сълза” Бойко се уплаши от проверки и гласува против Кьовеши за прокурор на ЕС!

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
България е гласувала в сряда против фаворитката за първи европейски прокурор Лаура Кьовеши, съобщи на „Сега“ източник, близък до дипломатическите среди в Брюксел.

На заседанието в сряда на посланиците от ЕС в комисията КОРЕПЕР ІІ (съкращение от френски: Comité des représentants permanents) българският представител е бил твърдо против румънката, която разтресе политическия елит в родината си чрез безкомпромисно преследване на корупцията на високо равнище.

Гласуването е било тайно, обаче вътрешни източници вече разкриха, че от тримата финални кандидати изненадващо начело е бил класиран французинът Жан-Франсоа Бонер, който е получил 50 точки.

Поставената на първо място от експертното жури Лаура Кьовеши е събрала 29 точки – колкото и германският кандидат Андрес Ритер. Румъния предприе мощна атака за дискредитиране на своята кандидатка.

Поради конфликта си на интереси тя е трябвало да се откаже само за тази процедура от председателското си място, въпреки че е временен председател на Съвета на ЕС през първото полугодие на 2019 г.

Вместо нея председател на заседанието е била Финландия, която е следващ ротационен председател на ЕС от 1 юли.
Интригата около избора на европейски главен прокурор ще стане още по-заплетена, ако след изслушването идния вторник на тримата кандидати в Европейския парламент евродепутатите ги подредят по различен начин.
Тогава ще трябва да има преговори между Съвета на ЕС и Европарламента, които ще се водят с авансовото посредничество на финландско председателство.

Изслушването ще бъде пред Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (ЛИБЕ), като въпроси ще могат да задават и членовете на Комисията по бюджетен контрол. Право на глас ще имат обаче само евродепутатите от ЛИБЕ.
Но и това няма да бъде краят на процедурата, защото после ще трябва да се произнесат министрите на правосъдието в Съвета на ЕС, както и всички евродепутати в пленарната зала.
Източник: “Сега”.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар