Чия

Чия “победа” е резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Министърът на външните работи на Босна и Херцеговина Елмедин Конакович приветства резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница като “победа на истината”, сръбският президент Александър Вучич я определи като “морална победа”, а представителят на Русия в ООН Василий Небензя като “Пирова победа”. Приетата вчера от Общото събрание на ООН резолюция предизвика разнопосочни реакции и прогнози за последиците.

С 84 гласа “за”, 19 “против” и 68 “въздържали се” Общото събрание на ООН одобри вчера внесената от Германия, Руанда и още близо 40 държави резолюция, която призовава 11 юли да бъде обявен за Международен ден за възпоменание на геноцида, извършен в босненския анклав Сребреница през 1995 г., Резолюцията осъжда отричането на геноцида и възхвалата на военнопрестъпниците.

Срещу резолюцията гласуваха Сърбия, Русия, Китай, Унгария, Беларус, Куба, Венецуела, Южна Корея, Азербайджан и други.

Приемането на резолюцията е победа на истината и по никакъв начин няма да дестабилизира Босна и Херцеговина или региона, заяви на пресконференция в Сараево след гласуването босненският външен министър Елмедин Конакович, предаде агенция ХИНА.

Конакович изрази удовлетвореност, че “фактите са надделели” и че по време на дискусиите в Общото събрание на ООН никой не е отрекъл, че клането на 8000 босненски мюсюлмани на 11 юли 1995 г. е акт на геноцид.

“Това изпраща още по-ясно послание на онези, които отричат геноцида и възхваляват военнопрестъпниците”, каза босненският първи дипломат. Той открои като много важен момент това, че целият регион, с изключение на Сърбия, е застанал на правилната страна на историята, въпреки силния натиск от страна на Белград.

Против резолюцията усилено лобираха босненският сръбски лидер Милорад Додик и сръбският президент Александър Вучич, който беше преметнал сръбското знаме през раменете си, докато седеше в залата на Общото събрание на ООН по време на гласуването, предаде Асошиейтед прес.

След гласуването Вучич заяви пред членовете на ООН, че всички замесени в клането в Сребреница вече са осъдени и лежат в затвора, и заяви, че единствената цел на резолюцията е “да се хвърли морална и политическа вина върху едната страна” – народа на Сърбия и Република Сръбска, босненската сръбска половина на Босна.

“Тези хора, които искаха да заклеймят сръбския народ, не успяха и никога няма да успеят”, каза той след гласуването. “Нищо не би могло да обедини сръбския народ по-добре от това, което се случи днес тук”, заяви Вучич.

Сръбският президент отбеляза, че 84 държави са гласували за резолюцията, а 87 – не, и благодари на страните, които са се обявили против или са се въздържали. Сред страните от ЕС Унгария гласува против, а Словакия, Гърция и Кипър – въздържал се, отбелязва агенция ХИНА.

Босненският сръбски лидер Милорад Додик каза, че резолюцията “се е провалила”, защото 84 гласа “не са абсолютно мнозинство”, допълва агенцията.

Поддръжниците на резолюцията се надяваха на 100 гласа “за”, отбелязва Асошиейтед прес. Посланикът на Русия в ООН Василий Небензя, който гласува против, заяви пред Общото събрание на ООН, че сборът от гласовете “въздържал се” (68) и “против” (19) – 87, е по-голям от 84-те гласа “за”. Освен това представителите на 22 държави пропуснаха срещата и не гласуваха, някои от тях, както се съобщава, заради спорове по темата.

Руският представител нарече приемането на резолюцията “Пирова победа за нейните вносители”, като заяви, че ако целта им е била “да разделят Общото събрание… то те са се справили блестящо”.

Приемането на резолюцията беше приветствано от Желко Комшич – хърватският член на тристранното председателство на Босна и Херцеговина, от премиера на мюсюлманско-хърватската съставна част на Босна (Федерация Босна и Херцеговина) Нермин Никшич, от членове на семействата на жертвите от Сребреница, от ръководителя на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк и от много западни и мюсюлмански държави, отбелязват АП и ХИНА.

Сехида Абдурахманович, която е загубила няколко членове на семейството си в Сребреница, каза пред Асошиейтед прес, че е очаквала повече държави да подкрепят резолюцията, но е доволна. “Тези, които се въздържаха и гласуваха против, ще ги поставим на позорния стълб, който изграждаме в мемориалния център” в Поточари, каза Абдурахманович.

Премиерът на Федерация Босна и Херцеговина Нермин Никшич каза, че никой не може да оспорва, че случилото се в Сребреница е геноцид, предаде ХИНА. Той изрази надежда, че ще дойде ден, в който новото поколение сърби ще приеме истината “като катарзис и като акт на премахване на оковите на злото, които настоящите политически елити са наложили на техния народ”.

И Сърбия, и босненските сърби отричат, че в Сребреница е имало геноцид, въпреки че това е установено от две съдилища на ООН.

Преди гласуването сръбският президент Александър Вучич призова членовете на ООН да гласуват с “не”, като нарече резолюцията “силно политизирана”. Той предупреди, че тя ще отвори “кутията на Пандора”, и заяви, че не става дума за помирение. Според него тя само ще “отвори стари рани” и ще създаде “пълен политически хаос” в региона и в ООН. Вучич също така остро нападна Германия, че се опитва да дава “морални уроци” на международната общност и на Сърбия.

Босненският външен министър Елмедин Конакович отхвърли като измислица заплахите и твърденията, че резолюцията ще доведе до дестабилизация, както твърдят сръбският президент Александър Вучич и босненският сръбски лидер Милорад Додик.

“Няма да има дестабилизация или “мирно отделяне”, за което говори Додик”, каза Елмедин Конакович и предупреди президента на Република Сръбска в Босна Милорад Додик, че институциите на Босна и Херцеговина ще реагират решително, ако някой се опита да осъществи неговите заплахи.

Конакович каза, че днес Босна и Херцеговина ще изпрати протестни ноти в държавите, които са гласували против резолюцията, защото по този начин те отричат присъдите на международни съдилища.

Посланикът на Германия в ООН Анте Леендерце представи резолюцията, като заяви, че страната ѝ иска да изгради многостранна система, която да предотврати повторение на престъпленията на нацистка Германия, да почете паметта на жертвите от Сребреница и да подкрепи оцелелите. Резолюцията “не е насочена срещу никого, не е срещу Сърбия”, каза тя.

Леендерце отбеляза, че всяка година на 7 април ООН официално отбелязва геноцида в Руанда през 1994 г. – денят, в който правителството на управляващата общност хуту започва избиването на представители на малцинството тутси и техни поддръжници. Резолюцията има за цел да “запълни празнината”, като създаде отделен ден на ООН в памет на жертвите от Сребреница, каза посланичката на Германия, цитирана от АП.

В специално изявление американското посолство в Босна и Херцеговина изрази гордост, че САЩ са сред вносителите на резолюцията, съобщава още ХИНА.

“Резолюцията не е насочена към никоя държава членка и не определя колективна отговорност на никоя група хора. В резолюцията ясно се посочва, че всички ние сме длъжни да признаем фактите, да научим истината, да почетем жертвите, да подкрепим продължаващите усилия за намиране и идентифициране на жертвите и да преследваме извършителите. Тези стъпки са от съществено значение за помирението”, се казва в изявлението на посолството на САЩ в Босна.

Сръбските медии отразяват гласуването в Общото събрание на ООН със заглавия като “Победа над Запада и неговото изнудване” и коментари за “срамната резолюция”, която в крайна сметка е събрала повече гласове “против” и “въздържал се”, отколкото “за”, отбелязва ХИНА.

“Ние сърбите не сме геноциден народ, ние не сме хора, които бихме наранили някого”, заяви на протест снощи в Черна гора Здравко Нишавич, представител на неправителствена организация, близка до Сръбската православна църква. В столицата на Черна гора снощи за поредна вечер се проведе протест срещу подкрепата на черногорското правителство за резолюцията за Сребреница. Организаторите на демонстрацията, която събра около 100 души снощи, се зарекоха днес да организират по-голям протест.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар