Чували ли сте за дежа реве, “братовчедът” на дежавю?

Свободно време
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Със сигурност сте чували за дежавю, но познат ли ви е терминът дежа реве? Научете малко повече за дежа реве, наричан още “братовчедът” на дежавю.

Чували ли сте за дежа реве,
 © iStock

Дежавю и дежа реве – каква е разликата?

Дежавю означава вече видяно. Докато дежа реве се превежда като “вече сънувано”.

Дежавю е да стоите на балкона, да пиете кафе и да видите птица на дървото отсреща. Изведнъж ви залива усещането, че не за първи път се натъквате на подобна гледка. Виждали сте я преди, били сте в тази ситуация. През последните десетилетия науката опозна това явление и дори успя да го обясни. Смята се, че чрез усещането дежавю мозъкът запълва “празнини” в паметта. Не може да възстанови изцяло определен спомен, но сходните елементи в обстоятелствата будят у вас усещането, че е същото, макар то да е по-скоро сходно, отколкото идентично.

При дежа реве има малка разлика. Това с ситуация, усещане или спомен, че сте сънували това, което виждате в момента

 

мечти, сънища

 

3 вида дежа реве

Дежа реве като спомен за определен сън/ момент – дежа реве може да е като припомняне на конкретен сън. Човек се сеща, че в определен ден е сънувал точно това. Споменът се появява спонтанно, но с много детайли.

 

Дежа реве като припомняне на сходен, но не много ясен, сън – в този случай дежа реве е свързано с познат сън. В случая говорим по-скоро за припомняне на познати елементи. Човек си припомня, че е сънувал, но не може да конкретизира кога точно, нито да “възстанови” всички детайли.

 

Дежа реве като усещане за сън – този тип дежа реве се различава от останалите. При него човек се чувства така, все едно сънува; че действителността не е истинска.

 

сънища

 

Дежа реве – трябва ли да обръщате внимание?

Ако изпитате усещане за дежа реве, трябва ли да му обръщате внимание? Трябва ли да се притеснявате?

Теориите са различни, но според някои учени това е начин на мозъка да компенсира недостатъците си. Почитателите на мистиката биха ви казали, че не бива да пренебрегвате нищо. Ако имате усещане, че нещо ви се случва отново, сигурно е доста важно.

Потърсете знаци в дежа реве. Може да откриете скрити символи или послания, може да си припомните нещо важно и дори да откриете една неподозирана частица от себе си.

Източник: rozali.com

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар