Издигнаха

Чудовището, инсталирано срещу паметника на съветската армия-освободителка

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„“Било прибрано, за да не бъде повредено“ – заявиха тази вечер двамата дядковци, активно съдействали за поставянето му. Не мога да разбера тия старци – разбойници. Дали пенсиите им са малки и не стигат за армаганче за бала на внуците, та с тоя кретенизъм се надяват на подаяния от Фъндъкова ( пише се „фъндък“, а не „фандък“, не я ласкайте излишно, мисирки – фъндък е шепа косми, влакна, овча вълна ), от Москаленко или от ДеБъ? Или от някое соросоидно НПО, което е равнозначно на изброените няколко възможности?

Бих искала да вярвам, че акцията на дядките, които толкова ненавиждат руския войник, та са готови да му противопоставят ревящ демон, от който бременните ще помятат, децата ще се напишкват насън, а мъжете ще стават импотентни – се дължи на старческо оглупяване в последна фаза. Още повече, че в дома на единия от тях, пред снимката на Джони Пенков, комуто са посветили сенилния си делириум (Пенков ще им е особено благодарен!), бръмчеше някакво летящо прасе, което изясняваше диагнозата на стопанина.“

„Толкова за дядките. Но запитахте ли се кой им внуши тоя атентат срещу човечеството? Кой им вкара тая муха в дементните черепи? Кой поръча и плати това страшилище? Кой реши да го курдиса в най-популярния централен парк срещу Университета, днес наречен Княжеска градина ( знак за лустриране на съветските спомени и реабилитация на княжеските времена и титли, които по-рано на свой ред бяха лустрирани и заличавани, но така е по нашите ширини )?

Прочетох, че автор на този урод бил някой си Неделчо. Абсурд е да го нарека скулптор. Скулптор е моят съгражданин Андрей Николов, изваял от карарски мрамор с бистротата на парафин, прекрасни образи на деца и  жени. Те всички сякаш оживяват в най-светлата му творба -„Дух и материя“.

Скулптор е Иван Лазаров. Той е създал тихия образ на българската майка, която чака на къщния праг своя син. Синът е загинал и тя може би знае това, но вечно ще чака. Майката на поручик Димчо Дебелянов. Тя ( нейният дух, защото майката умира преди гибелта на поета ) продължава да чака момчето си пред църквата „Успение Богородично“ и пред дома им в Копривщица.“

„Неделчо, никога ли не си чул за тия български гении, никога ли не си съзерцавал произведенията им?
Кой си ти, къде си учил, каква гнилоч си фабрикувал досега? Какво те накара да гнявиш тоя кален, отвратителен демон с ревяща зурла? Толкова ли грозна и кална е душата ти? Толкова ли заслепени от калта са негодниците, които ти ръкопляскаха при монтирането му?

Не ти ли мина през кратуната, кощунственико, че и Света Богородица е майка? Или ти не си вярващ? Какъвто и да си, как посмя да си позволиш гавра с майките?

Чудовището „било прибрано на сигурно място, за да не бъде повредено“ – навярно от “ идеологически врагове“ ? Чуй, Неделчо, един ритник само ще бъде от полза за твоето изродче, може поне отчасти да коригира недъзите му, а? Защо не го остави на любовта на народа?

Но исках да подчертая друго:

Погледнете колко некадърни са служителите на злото! Колко пошли са нищожествата, които калъпят антиизкуство за мангизи! Как в нищо  не им върви, въпреки че дяволът е напълнил джоба им с финикийски знаци! Каква демонска грозотия излиза изпод пръстите им!

Само Господ Бог вдъхновява твореца!“

„Това е страшното изпитание на нашата епоха. Тоя, който подложи просяшка шепа под струята пари, ще изкриви душата си и ще я изгуби. Колко много притчи са създадени на тая тема!

Може, разбира се, тая уродлива грозотия да не е била създадена  случайно, а преднамерено, с окултни цели. Хората ще минават край нея, тя ще ги плаши, ще ги погнусява. Ще извръщат поглед. Но после ще свикнат, ще я приемат като част от пейзажа. И душите им неусетно ще се пропиват с грозота. С търпимост към нея.

Мили българи, не мислете, че калното зомби с отворена, зъбата мутра е било премахнато поради вашите протести. То е премахнато, защото украинските бежанци, единствените, чийто глас се слуша днес в българската територия, са изригнали срещу чудовището. И имат пълно право – недопустимо е тая гадост да бъде наречена „украинска майка“. Ако изобщо изобразява „майка“,  то това е само майката, родила антибългарин като Неделчо.“

Милена Върбанова

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар