Чудо! Благодарение на служебното правителство, Лукоил ще плаща данък печалба

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Лукойл Нефтохим Бургас” сменя бизнес модела си и със задна дата – от 1 януари тази година, рафинерията минава на ишлеме. Това става ясно от финансовия отчет на дружеството за 2020 г.

 

С решение на групата “Лукойл” на 29 декември 2020 г. е сключен договор за процесинг с нидерландското “Лукойл Бенелукс”. С него българската рафинерия ще преработва нефт за производство на горива и масла, а срещу това ще получава възнаграждение. Цената се определя според себестойността плюс надбавка. В отчета е записано, че целта е да се осигури стабилен и постоянен положителен финансов резултат, пише вестник “24 часа”.

 

Промяната в дейността на “Лукойл Нефтохим” идва след дългогодишни дискусии между дружеството и НАП за досегашния модел, при който се използваше т. нар. трансферно ценообразуване. Вследствие на него години наред “Лукойл Нефтохим” нямаше печалба.

 

 

 

В началото на юни стана ясно, че НАП е започнала проверка в “Лукойл” заради трансферното ценообразуване. В петък в интервю за сайта “Дневник” финансовият министър Асен Василев заяви, че тя все още не е приключила, тъй като била сложна – изисквало се да се прегледат множество документи и обмяна на информация с данъчни служби от други държави.

 

В отчета за 2020 г. е записано, че новият бизнес модел ще позволи да се формира печалба и да се плаща корпоративен данък. Това обаче ще стане, след като се изчистят досегашните загуби. А за миналата година рафинерията отчита внушителен отрицателен финансов резултат. Обявена е загуба от 508 млн. лв.

 

Обяснението за това е в ефекта от кризата, породена от пандемията, и отражението ѝ върху пазара на горива. Заради намалялото потребление рафинерията е свила дейността си в пъти, става ясно от отчета. През миналата година приходите са били 2,9 млрд. лв., а през 2019 г. са отчетени 6,3 млрд. “Лукойл Нефтохим” остава най-голямата компания в България

 

От отчета става ясно още, че натрупаната загуба на “Лукойл Нефтохим” ще бъде намалена с над 530 млн. вследствие на два ревизионни акта от 2016 и 2017 г.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар