Чудо в Бродилово, миро потече от иконата на Св. Пантелеймон (снимки)

Чудо в Бродилово, миро потече от иконата на Св. Пантелеймон (снимки)

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

На чудо станаха свидетели хората в странджанското село Бродилово. В навечерието на Великден е потекло миро от 160-годишната икона на Свети Пантелеймон, на чието име е наречен храмът в селото. За свръхестествената случка съобщиха и от църквата, и от Община Царево. “Днес отец Йордан обяви една от иконите на Св. Пантелеймон за миротечаща!”, похвалиха се оттам.

“Иконата мироточи след 9 август (празника на Светеца по стария календар)”, обявиха от църквата.

На същия този ден установили, че старото аязмо се е напълнило с лековита вода, след като повече от 20 години е била пресъхнало. От храма са премълчали за чудото, на което станали свидетели, и го пазели в тайна месеци наред, още от миналото лято.

Но когато на Разпети петък капките миро се увеличили значително по иконата, отец Йордан я обявява официално за миротечаща. А на Възкресение храмът се изпълнил с хора, които искали да видят чудодейната икона.

Иконата е нестинарска и с нея се минава върху огън на големия празник, а Бродилово е именно едно от огнищата на нестинарството в Странджа. От църковното настоятелство са убедени: “Светецът ни даде своята благодат! Да ни е на помощ!”

Църквата “Св. Пантелеймон” е построена по проект на италиански архитект през 1910 – 1911г. Строителството, а след това и украсата и оформлението на храма, е осъществено изцяло чрез дарения на местните жители, които след 1914 г. се изселват в Гърция.


Снимка: Храм “Св. Пантелеймон” в Бродилово, Фейсбук

През 2011 г. със средства на държавата, общината и църковното настоятелство в храма е извършен основен ремонт. Направена е консервация и реставрация на иконостаса и на още 40 икони. След реставрацията бродиловската църква “Св. Пантелеймон” официално отваря врати на 6 август 2011 г., на празника Преображение, по случай 100-годишнината от освещаването ѝ.


Снимка: храм “Св. Пантелеймон”, Фейсбук


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар