Чуждите медии за България: Мафиотската държава на ЕС

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Корупционни скандали, превзети институции и съдебна система, използвана като оръжие. Това са част от причините, с които европейското издание на американската медия Политико обяснява протестите в България. „Нищо чудно, че протестиращите в България си искат държавата обратно“, пише в текста със заглавие „Как България стана мафиотската държава на ЕС“ на Крисчън Оливър.

Публикацията е една от десетките в чуждестранните медии през последните седмици, които предлагат обяснение на аудиторията си за протестите в „най-бедната страна в Европейския съюз“, пише Свободна Европа.

Политико търси отговори на въпроси като коя е българската мафия, какъв е проблемът в съдебната система на страната и дали европейските фондове са част от проблема.

„Расте гневът от политическата култура на покровителство, при която връзките с ГЕРБ са необходими за намиране на работа като чистач в кметство или в свързан с държавата бизнес. Дори малкият бизнес трябва да дава подкупи на местните чиновници – в един много известен случай във вид на суждуци. Корупцията сред елитите е свързана с неизкоренимата бедност на мнозинството и с рекордната емиграция“, пише авторът.

В публикацията се споменава натискът върху собственика на „Хиполенд“, който изрази публична подкрепа за протестите, и разследването на Антикорупционния фонд, което разкрива данни за отнемане на бизнес със съдействието на прокуратурата.

Протестите в България започнаха след опита на лидера на извънпарламентарната партия „Да, България“ Христо Иванов да стигне с лодка до държавен плаж близо до резиденцията, използвана от почетния председател на ДПС Ахмед Доган през юли.

Тогава Иванов и съмишлениците му не бяха допуснати от охранители, за които по-късно стана ясно, че са от националната служба за охрана (НСО). Президентът Румен Радев потвърди това и изрази мнение, че Доган и депутатът от ДПС Делян Пеевски не трябва да ползват държана охрана. Последва акция на прокуратурата в президентството, при която бяха задържани двама съветници на Радев.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар