Партия МИР пита правителството дали в България има биолаборатории

Чума, антракс, едра шарка и Ебола: смъртоносни патогени са „изтекли“ от американски лаборатории

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Международен екип от учени проучи наличните данни за лабораторни инфекции и „изтичане“ на опасни патогени през последните 20 години. Оказва се, че две трети от извънредните ситуации са настъпили в Съединените щати и те са свързани със смъртоносни вируси.

Учени от САЩ, Великобритания, Тайланд, Нова Зеландия, Швейцария, Обединените арабски емирства, Индонезия, Нигерия, Южна Африка и Франция публикуваха проучване – „Лабораторно придобити инфекции и изтичане на патогени в световен мащаб от 2000 до 2021 г.“ – през декември 2023 г. в научното списание Lancet Microbe. Експертите са проучили всички налични съобщения за течове и вирусни инфекции по време на лабораторни експерименти.

„В това проучване идентифицирахме 164 доклада, от които 94 доклада съдържаха подробни описания на 309 случая на лабораторна инфекция“, пишат авторите на научното изследване.

В 16 случая е имало изтичане на патогени.

Експертите посочват, че 77% от всички случаи са свързани с изтичане на бактериални патогени. Сред изтеклите патогени са причинителят на чумата, вирусът Ебола, едрата шарка и антракс. В почти 70% от случаите причината за биологичните извънредни ситуации са грешки по време на лабораторни тестове. Останалите са наранявания от инжекции, разливи, увреждане на бутилки и ухапвания от животни.

„Много лабораторни инциденти могат да бъдат приписани на човешка грешка, която се дължи на неадекватно обучение на персонала, липсата на компетентност и неадекватното разбиране на последствията от лошата лабораторна практика или комбинация от тези фактори“, е изводът на учените. Изследователите дават няколко примера.

През юли 2014 г. е имало „утечка“ в кампуса на Националните здравни институти в Бетесда, Мериленд, където са открити флакони с вируса на едрата шарка в студено хранилище. Друг инцидент включва бактерията, причиняващан антракс в лаборатория на Министерството на отбраната на САЩ. Оказа се, че тя не е била напълно неутрализирана (инактивирана).

243 случая или 78,6% от всички извънредни ситуации са настъпили в Съединените щати. Азия, включително Китай, представляват само 7,4%.

В доклада се казва, че извънредни ситуации в Съединените щати са настъпили в 38% от случаите в академични лаборатории, а в 19% – по време на научни изследвания.

В същото време в 1/4 от случаите местоположението и целта на проучванията са неизвестни.

Международният екип от учени призовава за внимателна интерпретация на данните, но в същото време съобщава, че информацията за течове може да не е пълна.

„Няма международни официални изисквания за такова докладване. Следователно данните, обобщени в работата, могат да представляват само върха на айсберга“, се казва проучването.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар