Шапки долу! Спешни медици съживиха пациент след 20 минути без сърдечна дейност Спешни медици съживиха пациент след 20 минути без сърдечна дейност

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Спешните медици в Горна Оряховица успяха да съживят 50-годишен пациент, изпаднал в клинична смърт и без сърдечна дейност в продължение на 20 минути, съобщи в. „Борба“.

В неделя 50-годишен мъж от Лясковец дошъл във филиала за спешна помощ, придружен от сестра си. Той разказал на медиците, че отишъл на риболов, но там се почувствал зле и усетил, че кръвното му налягане се е повишило. Помолил дежурните да му направят измерване, но тъй като това не е животозастрашаващ случай, го насочили към неотложния кабинет, който поема оплаквания от такова естество.

В коридора, на път към звеното, мъжът припаднал. Спешните медици установяват, че сърцето му е спряло и няма дихателна дейност. Веднага започват дейности по реанимация, включващи сърдечен масаж, обдишване с амбу, четири пъти електрошок и инжектиране на адреналин.

Здравните работници се борят в продължение на 20 минути да го съживят и успяват. Пациентът идва на себе си, нормализира кръвното си до стойност 130 на 80 и става контактен. Медиците обясняват, че лясковчанинът е получил инфаркт и това е била причината за загубата на сърдечна дейност.

След като възстановил жизнените си показатели, лекарите потърсили съдействие от колегите си от Специализираната болница за активно лечение по кардиология, които от своя страна изпратили линейка за транспортирането на пациента.

Това е вторият случай, при който спешните медици в Горна Оряховица връщат буквално от „онзи свят“ пациент. През 2019 година екип, начело с д-р Мирослав Йорданов, спасяват също 50-годишен мъж, който е бил два часа в клинична смърт.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Екипът на informiran.net не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна. Политика за поверителност