Шапки долу! 92-годишен емигрант дари 150 000 евро за улица в Монтана

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

92-годишен емигрант дари средства за асфалтиране на  улица в Монтана. Мъжът е напуснал страната ни преди повече от 70 години, но не е забравил родното си място.На пръв поглед, улица като всяка друга – с кръпки и дупки, с голям трафик и не асфалтирана цялостно отдавна.

 

Отскоро улица „Извора“, която е най-старата в Монтана е по-специална от другите, защото парите за ремонтна й вече са намерени – дарява ги мъж, напуснал родината преди повече от 70 години. За улицата Кирил Маринов дарил 150 хиляди евро. „Моята гордост е да помагам на България и няма да спра…Аз пари за частни хора нямам и не давам, за обществото да. И ще помагам докато съм жив“, споделя  възрастният мъж.

 

„”Извора” е стара улица. Също е свързана с много комуникации, с много хора, малко или много така и неговото минало, когато е бил доста по-млад“, коментира дарението на достойния родолюбиц , Златко Живков, кмет на Монтана.

Над половин километър от улицата ще се асфалтира изцяло. До нея е и най-стария площад в Монтана, който също ще се обнови. „Цялостен ремонт на улицата, с подмяна на бордюри, изпълнение на нови тротоари, ново пътно платно, където е необходимо ремонт на отводнителната система“, зяви и Камен Каменов.

 

Хората дори предлагат улицата от Извора да се прекръсти на Кирил Маринов. Той е  политически емигрант. Напуска България със свито сърце, когато бил само на 17 години. След като се установил в Германия изкарвал парите си като търговец на зеленчуци. За 20 години Кирил Маринов е дарил повече от един милион лева. С негова помощ в Монтанско са изградени детски площадки, спортно игрище, помага и на деца с увреждания.

„Купувах от селяните картофи и продавах по къщите. До втория етаж носих по 50 килограма. Много съм работил, но добре съм спечелил и не съжалявам“, обяснява Кирил Маринов.

 

„Дълбоко в себе си се надявам, че един ден, той ще бъде редом до великите ни възрожденци Евлоги и Христо Георгиеви, Димитър Ценович, десетките дарители,  от най-високо качество българи“, коментира кметът на Монтана.

 

Иначе  дарителят  – родолюбец  -българин Кирил Маринов е родом  от монтанското село Винище. Там една часовникова кула напомня за него всяка минута. По негова инициатива е изграден и паметник на всички загинали във войните и политическите борби от родното му село. Дал и още. „И тук асфалта за главната улица от долния край на селото до горния край. Направил ни е часовник, черквата, паметник и написа имената и на моя дядо“, допълва емигрантът.

 

А домът  му в селото, стара кирпичена къща, напомня за дългите години, които са изминали от неговото бягство от България.

 

За последно Кирил Маринов бил в България преди седем години. Но никога не е искал да се върне да живее отново тук. Желанието му след като умре да се продаде къщата му във Франкфурт, а парите да отидат в родното му село.

„Аз се намирам на моята последна стъпка, аз нямам деца и искам да оставя всичко, каквото имам…и тези 440 хиляди лева искам да бъдат разпределени за обществото във Винище“, разказва още дядо Кирил. За родното му село това дарение ще е като дар от Бога, коментират местните.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар