БСП-София алармира: Машинният вот в София е компрометиран – празни, размазани и неотпечатани бюлетини

Шарлатания: Десетки не успяха да гласуват заради повреди в машините!

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Десетки не успяха да гласуват заради повреди в устройствата

Сигнали за проблеми с машините са основните, които постъпват в ОИК-Варна, съобщи председателят й Велин Жеков. До 17 ч извън строя вече бяха осем устройства и с решение на ЦИК в секциите бе разпоредено да се премине към хартиен вот.

„Проблемите са различни – или изобщо машината не стартира, или ножът, който отрязва разписките, е повреден, или не излизат разписки. При няколко устройства е излязло съобщение, че няма връзка между слота за картата и паметта на машината”, обясни Жеков.

ОИК-Варна е уведомила ЦИК за странно искане от страна на техниците. Масово при повреди те обяснявали на членовете на СИК, че от техния колцентър са им дали указания да отварят отделението с флашките и да разменят местата им. Отделението обаче е пломбирано и това е недопустимо, категоричен бе Жеков.

По думите му има няколко десетки случая, при които гласоподаватели не са успели да упражнят правото си на вот, защото при гласуване с машина разписките са били празни или нечетими. До ранния следобед е нямало указание от ЦИК как да се действа в такъв случай. След това ЦИК разпоредила при желание на избирателя на гърба на разписките да се напише, че са унищожени и да му се даде възможност да гласува с хартиена бюлетина.

Към 16 часа избирателната активност във Варна бе 20,15 на сто, като най-висока бе тя в прилежащото с. Константиново – 38 на сто, а най-ниска – в район „Владиславово”, където хората избраха районен кмет на първи тур и гласуват само за кмет на Варна.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар