Шарл Мишел: Още ескалация на напрежението в Ирак ще ни докара нова вълна тероризъм – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел предупреди за опасността от по-нататъшна ескалация в Ирак, след като американските сили убиха ирански генерал. “Цикълът на насилие, провокации и отмъщения, на които сме свидетели в Ирак през последните няколко седмици, трябва да спре”, каза бившият белгийски премиер, предаде БГНЕС.

“По-нататъшната ескалация трябва да се избягва на всяка цена”, добави той, часове след като американски удар уби иранския командващ на Силите за контрол на външните операции “Кудс” Касем Солеймани на летището в Багдад.

Мишел не се позова директно на американския удар, но отбеляза ролята на иракските милиции – много от тях подкрепени от силите на Солеймани “Кудс”, в размириците.

“Ирак остава много крехка страна”, каза той и добави: “Твърде много оръжия и твърде много милиции забавят процеса на връщане към нормалното ежедневие за гражданите на Ирак”.

“Има риск от взрив на насилие в целия регион и нарастване на неясни терористични сили, които процъфтяват в моменти на религиозно и националистическо напрежение”, каза още Мишел.

Малко по-рано американски служител в областта на отбраната съобщи за АФП, че американски дрон е извършил “прецизен удар”, убивайки висшия ирански командир и иракския висш военен Абу Махди ал Мухандис.

“Прецизен удар с дрон е ударил две превозни средства на летището в Багдад”, заяви официалният служител.

Той добави, че част от 750-те военнослужещи от американската 82-ра дивизия, изпратени в региона преди няколко дни, вече са пристигнали в Багдад.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар