Шведски учени: Ваксината „Спутник V“ е по-ефективна от всички останали ваксини!

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Шведски учени от университета в град Умео установиха, че „векторните ваксини“ като “Спутник-V” и “Джонсън и Джонсън” са по-ефективни от всяка друга ваксина срещу коронавирус. Освен това руската ваксина е най-ефективна.

Наскоро изследователи от университета в град Умео, заедно с изследователи от Германия и Холандия, публикуваха труд в научното списание PNAS, която показва, че някои ваксини навлизат в клетката по различен начин, отколкото се смяташе досега, което означава, че те могат да работят по-добре от други ваксини.

„По-рано се смяташе, че всички ваксини, в които аденовирусът се използва като носител, използват протеин S като „ключ“ за влизане в клетките. Но когато се опитахме да повторим това в лабораторията, не можахме да го докажем. След това започнахме да изучаваме друг протеин, така нареченият хексон, и видяхме, че точно този протеин действа като „ключ“ за клетката.

Тъй като аденовирусът съдържа само дванадесет S протеина, но цели 240 хексона, ясно е, че ваксините с хексонови протеини като „ключове“ са по-ефективни от ваксините, които използват протеин S. Все още не сме доказали това. Но вече е ясно, че ваксините с 240 ключа са по-ефективни от ваксините с 12 ключа “, обясни Никлас Арнберг, професор по вирусология в университета в Умео.

“Означава ли това, че ваксините “Джонсън и Джонсън” и “Спутник-V” са най-ефективни?

Вие приемате ваксината “Джонсън и Джонсън” само с една доза, а руската ваксина с две. Това води до там, че “Спутник-V” осигурява по-добра защита от “Джонсън и Джонсън”, след като се ваксинира с две дози.”

Изследователският екип на Никлас Арнберг използва в своите изследвания новата технология за редактиране на генома CRISPR-Cas9, която е носител на Нобелова награда. Смята се, че откритието има значителни последици за борбата срещу бъдещите пандемии.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар