Швейцария за втори път поля със студен душ Г-7 и ЕС за парите на руските олигарси

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Швейцария няма да се присъедини към работната група REPO на G7 (Russian Elites, Proxies, and Oligarchs, РЕПО – Руски елити, подставени лица (проксита) и олигарси), която има за задача да проследява руски активи. В сряда Камарата на представителите на парламента отхвърли предложението на Зелената партия със 101 гласа “за” срещу 80 “против”, съобщи swissinfo.

Групата РЕПО включва страните от Г-7, ЕС и Австралия и следи парите на руските олигарси и спазването на икономическите санкции срещу тях.

Швейцария не разполага с официално действаща работна група по прилагане на международните икономически санкции срещу Русия. “Въпреки това като мениджър на руски активи и основен търговец на стоки, Швейцария носи голяма отговорност в тази област. Това членство (в РЕПО) би изпратило ясен политически сигнал”, смята Франциска Райзер от Зелената партия.

“Швейцария не може да подкрепи Украйна с военни средства. Ето защо е още по-важно да действаме там, където можем”, продължи Райзер.

По някои оценки между 150 милиарда швейцарски франка (164,9 милиарда долара) и 200 милиарда швейцарски франка руски средства са депозирани в швейцарски банки, особено от лица в санкционни списъци, отбелязва изданието.

Досега обаче Швейцария е замразила само 7,5 милиарда швейцарски франка. “Едва ли е изненадващо, че това провокира международна критика”, каза Райзер.

“Участието на Швейцария не е заплаха за нейната автономия, а начин да покажем, че приемаме санкциите сериозно”, твърди социалдемократът Лорънс Фелман Риле от името на комисията, занимавала се със случая. “Неутралитетът не означава безразличие. Освен това решенията на РЕПО не са задължителни. След присъединяването Швейцария винаги може да реши дали да възобнови или не допълнителни санкции срещу Русия.

Но десните политици не бяха убедени. “Що се отнася до санкциите, Швейцария вече работи с много държави и организации, включително РЕПО – на техническо ниво. Тя си върши работата и дори по-добре от други страни”, контрира Ханс-Петер Портман от Радикално-либералната партия.

Защо в богата Швейцария гласуваха да има и 13-а пенсия

“Тази работна група е политически инструмент на Г-7. Натискът от страна на Съединените щати да отменят всичките си санкции ще бъде огромен. Швейцария не трябва да се оставя да бъде влачена, защото ще бъде фундаментално отслабена в ролята си на посредник (медиатор)”, каза Портман.

Швейцарското правителство веднъж вече (преди година) отклони поканата на страните от Г-7 да се присъедини към РЕПО. Тогава Швейцария беше подложена на международен натиск: през юни 2023 г. така наречената Хелзинкска комисия, орган на правителството и Конгреса на САЩ, разкритикува политиката на санкции на Швейцария.

В писмо посланиците на страните от Г-7 поискаха Швейцария да сътрудничи по-тясно в търсенето на активи на руски олигарси. Федералният съвет на страната отхвърли критиките с аргумента, че размерът на активите, замразени в Швейцария, е респектиращ по международните стандарти.

Сътрудничеството с РЕПО върви добре и ще продължи, каза федералният съветник Беат Янс. Следователно няма нужда да продължаваме по-нататък.

При гласуването към гласовете на Швейцарската народна партия и Радикално-либералната партия се добавиха и тези на левицата. Центърът и Либералната зелена партия гласуваха разнопосочно.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар