Швейцарското куче-робот ANYmal се е научило да преодолява препятствия с грация и изобретателност

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Инженери от швейцарския технически университет в Цюрих представиха актуализирана версия на кучешкия робот ANYmal, който е обучен да преодолява препятствия по различни начини и да взема решения за всяко от тях самостоятелно.

ANYmal преодолява препятствията чрез метода на пробите и грешките: той оценява препятствието и избира как да го преодолее – машината може да се изкачи по него, да го прескочи, да пропълзи под него или да приложи всяка комбинация от движения, които са работили в миналото. Създателите на робота са възприели интегриран подход към обучението му, съчетавайки софтуерно управление и технологии за машинно обучение, внедрени в предишни версии на проекта.

Движенията на самообучаващия се робот са изненадващо грациозни и ефективни, което го отличава от повечето подобни машини. Алгоритмите за машинно обучение помагат на ANYmal да преценява и да се ориентира в пейзажа; роботът гъвкаво прилага библиотека от движения според нуждите, която постоянно се увеличава. Това помага на машината да се държи уверено върху неравни и хлъзгави повърхности. На практика ANYmal ще може да работи на промишлени и строителни обекти, както и при отстраняване на отломки по време на природни бедствия.


Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар