Швеция дарява около 50 леки танка CV90 на Украйна. Какво могат те?

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Швеция обяви, че ще достави около 50 броя от усъвършенстваните бойни превозни средства на пехотата CV90 на Украйна. Експертите обаче наричат бронираната машина лек танк.

Причината е, че най-способната и версия има 40-милиметрово оръдие и сравнително добра броня. Системата има най-добрите БМП способности. Тя е доста по-мощна от американските бронирани машини “Брадли”, които са с 25 мм оръдие.

Според данни на Международния институт за стратегически изследвания (IISS), през 2022 г. шведските въоръжени сили разполагат с 369 екземпляра от версията CV9040 с 40 мм оръдие. Стокхолм има и 54 броя, оборудвани като превозни средства за команден пункт.

Освен това Швеция има още 42 екземпляра от версията Epbv 90, специализирана разузнавателна машина, използвана за насочване на артилерийски и минохвъргачен огън. Нито Stripbv 90, нито Epbv 90 са оборудвани с главно оръдие. В допълнение, други превозни средства, базирани на CV90, са на шведска служба като самоходни минохвъргачни системи, самоходни противовъздушни оръдия и бронирани превозни средства за спасяване.


Какво може CV90?

В края на Студената война Швеция решава, че трябва да има по-мобилна и бърза армия, която би победила евентуална съветска инвазия с маневреност и скорост. Един от проектите родени от тази идея е доста любопитен. На практика това е хибрид между лек танк и бронетранспортьор. Става дума за CV90, известен в родината си и като Stridsfordon 90.

Разработката на проектът се осъществява през 80-те години на миналия век, но когато CV90 е готов, СССР е пред разпадане. Шведите бързо решават да осъвременят проекта си и да го направят още по-мултифункционален.

Масовото производство започва от 1993 година, а от тогава до сега CV90 е претърпял еволюция. Основата обаче е една и съща.

Бронята на CV90 го пази от експлозиви, 14,5-милиметрови бронебойни куршуми и 30 мм снаряди. Машината разполага и със система против ядрено, биологично и химично замърсяване. Могат да се добавят и модули, които да подобрят защитата.

Основното въоръжение е поверено на 40-милиметрово автоматично оръдие. Има версии с 30 мм и с 35 мм автоматично оръдие. Към него е добавена 7.62 мм картечница и 6 на брой 76 мм гранатомета.

В зависимост от своята конфигурация CV90 тежи между 23 и 35 тона. Машината може да се задвижва от два двигателя. В по-стария си вариант тя разчита на 14-литров 6-цилиндров редови дизелов двигател с 550 к.с. В по-новата версия се монтира 16-литров V8 дизелов агрегат с мощност от 810 к.с. Скоростната кутия е автоматична.

Комбинацията от леко тегло и бърз двигател позволява голяма подвижност на бронираните машина, а веригите ѝ гарантират висока проходимост. Максималната скорост е 70 км/ч.

Екипажът на бронираната машина се състои от 3 души, а тайното ѝ оръжие е, че може да транспортира до 8 войника. Именно това позволява машината да се използва като надеждно средство за транспортиране на войници под огън или за водене на бой в градски условия.

Шведите постигат и голям комерсиален успех с CV90. От машината са произведени над 1200 бройки. От тях само 550 са били за нуждите на шведската армия. Останалите са продадени на Дания, Норвегия, Естония, Финландия, Холандия и Швейцария. Интерес към закупуването на над 100 броя от хибрида между танк и БТР има от страна на Хърватска и Чехия.


Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар