Швеция и Великобритания показаха нов лек танк

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

BAE Systems е четвъртата по големина военна компания в света. Гигантът представи общ шведско-британски проект за нов лек танк по време на изложението IDEB в Братислава.

Швеция дарява около 50 леки танка CV90 на Украйна. Какво могат те?

Танкът е наречена CV90120 MkIV и е базиран на шведската бронирана машина CV90. Проектът е разработван от над десетилетие и досега са били показвани две готови версии.

Първата, наречена CV90120-T, е със 120-милиметрово гладкоцевно оръдие CTG 120/L50 (Компактно танково оръдие), разработено от RUAG. То има скорост на стрелба 12-14 изстрела в минута.

Втората версия е наречена CV90120 GHOST и идва с адаптивен термичен камуфлаж, който да скрие машината от анти-танкови ракети с топлинно насочване.

Досега концепцията не е намирала клиенти в чужбина и интересът е бил малък. Войната в Украйна е на път да промени това. Конфликтът доказа, че тежащите 60 или 70 тона западни танкове изпитват трудности в калния терен на страната. Освен това те са скъпи и сравнително лесни мишени за дронове-камикадзета. Междувременно леките бронирани машини, като М2 Bradley, изглежда показват доста добри резултати на фронта.

Всичко това повишава интереса към леките танкове. Новата концепция CV90120 MkIV тежи само 38 тона и идва със 120 милиметрово оръдие с автоматично зареждане. Това намалява екипажа до 3-ма души. Освен това танкът може да изстрелва анти-танкови ракети с обсег до 10 километра и да превозва двама войника вътре в корпуса си.

Машината разполага с двигател с мощност 1000 к.с., което я прави изключително мобилна. В нея е интегриран и изкуствен интелект за откриване на цели и заплахи.

CV90120 има още лазерни, радарни и предупредителни устройства за приближаване на ракети. “Това осигурява изключителна жизнеспособност за силно фрагментирани, многоспектрални бойни полета”, заявяват от BAE Systems и допълват, че могат да монтират и активна защита.

Украйна има 50 броя от стандартната версия на CV90 и планира да закупи в бъдеще 1000 бройки от машината. Представянето на концепцията в Словакия не е изненада. Лекият танк CV90120 би бил изключително ценен за страните от Източна Европа, които искат да модернизират своя арсенал от стари съветски танкове. Последните също са с тричленен екипаж и значително по-леки от западните си конкуренти. Това прави преходът към CV90120 доста по-лесен.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар