Шествия в София, Варна и големите градове срещу участието на България във войната в Украйна

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Протест под мотото “България – зона на мира” и срещу участието на страната ни във войната в Украйна, се проведе в неделя следобед в София и още няколко големи градове на страната.

 

 

Шествия едновременно се състояха в Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора, Силистра, Казанлък, Шумен и Търговище.Организаторите обявиха, че излизат на шествието за мир, защото “България не дава синовете си”.

“България е зона на мира, тя не участва нито с хора, нито с оръжие, санкции, боеприпаси или резервни части в никоя война! България иска мир между братските нам народи и, на първо място, край на ескалацията на войната. Българската земя е площадка за мирни преговори, а не за ракети; българите са миротворци, а не пушечно месо!”, казват те във възванието си в социалната мрежа.

 

Като инициатори на похода за мир са посочени граждани, както и от “Български национален съвет за мир”, “Свободна и мирна България”, НСС “Св. Георги Победоносец”, Обединение 29 – политически партии и лидери не присъстват сред тях.

В София хората, организирани през социалната мрежа и без участието на политици, потеглиха от пилоните на НДК и стигнаха до жълтите павета пред Министерския съвет, като развяваха български знамена, а някои и Самарското знаме.

 

Снимка: Фейсбук, група “Свободна и мирна България”

Хората се притесняват да не бъдат изпращани български войници при ескалация на конфликта.

 

Снимка: Фейсбук, група “Свободна и мирна България”

 


Снимка: Фейсбук, група “Свободна и мирна България”

На протестните плакати можеше да се видят призиви “Без български момчета в кланицата!”, “Отново Източен фронт!!! – ще минат и без нас”.

Шествието във Варна бе съпътствано от полиция, униформени и побицейски коли имаше и на останалите места в страната, където се проведоха демонстрации. Организаторите твърдят по техни данни, че в протеста са се включили около 10 000 души в цялата страна.

 

Източници: БНР, dnes.dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар