Шестима тийнейджъри бяха осъдени за убийството на учителя Самюел Пати

Шестима тийнейджъри бяха осъдени за убийството на учителя Самюел Пати

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Френски съд осъди днес шестима тийнейджъри във връзка с убийството на учителя по история Самюел Пати през 2020 г., предаде Ройтерс.

Учител загина след атака с нож във френско училище, Макрон отпътува за мястото на трагедията

Пати беше убит, след като показал на учениците си карикатури на пророка Мохамед в час по свобода на изразяването. Действията му провокирали гнева на родители мюсюлмани, тъй като за тях изображенията на пророците са богохулство.

Сред осъдените е тийнейджърка, за която се предполага, че казала на родителите си, че Пати бил помолил учениците мюсюлмани да напуснат класната стая, преди да покаже карикатурите. Съдът я призна за виновна за това, че казаното от нея е лъжа, тъй като тя не е присъствала на въпросния урок.

Останалите тийнейджъри бяха признати за виновни по обвинения за участие в престъпен сговор и за оказване на помощ при подготовката на засада.

Четиридесет и седем годишният Пати бе убит близо до училището, в което преподаваше, в предградие на Париж. Осемнадесетгодишният му убиец от чеченски произход бе застрелян от полицията скоро след смъртоносното нападение срещу учителя.

Тийнейджърите бяха признати за виновни за това, че дали на убиеца информация за Пати.

Най-тежката от постановените присъди е шест месеца, отбелязва Ройтерс.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар