Шест месеца отстъпка за 100 хранителни продукти от утре в гръцките магазини

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

От понеделник потребителите постепенно ще могат да намерят по рафтовете на супермаркетите специална маркировка за продукти, които ще имат 5% отстъпка за шест месеца, тъй като влиза в сила новата инициатива на Министерството на развитието „Трайно намаление на цените“, с пряка цел да подпомогне гръцкото семейство срещу инфлационната криза.

Досега хранително-вкусовата промишленост е регистрирала 100 кода, участващи в инициативата на министерството.

В същото време се засилват проверките по цялата верига за евентуални нарушения на закона за печалбарството.

Министерското решение за “заключени” цени с минимум 5% и за период от поне шест месеца вече е публикувано и веригите супермаркети трябва да информират по електронен път службите на ресорното министерство кои продукти и на кои фирми са получили.

„Целта е да постигнем най-малко 500 продуктови кода, за да има намаление на рафта“, подчерта министърът на развитието Костас Скрекас, имайки предвид специалната маркировка върху продуктите.

„Като предприемачи насърчаваме всяка подобна инициатива. Всичко, което искаме, е това да бъде направено по ефективен начин, а не особено бюрократично, което може да доведе до увеличени оперативни разходи и евентуално грешки”, заяви генералният директор на Гръцката асоциация на супермаркетите Апостолос Петалас.

„Както направихме с „Битовата кошница“ в миналото, така и днес ще застанем до потребителите в този труден момент“, допълни Йоанис Гиотис от борда на директорите на Асоциацията на гръцката хранително-вкусова промишленост.

Компаниите, които ще участват в инициативата „Трайно намаление на цените“, ще трябва да изпратят писмения ангажимент до Министерството на развитието до 30 ноември 2023 г. Цената на рафта на 19.09.23 г. ще бъде взета като референтна цена за изчисляване на намалението. Предвижда се още супермаркетите да поставят на рафта с намалените цени специален знак, който да носи специфични означения и спецификации. Веригите супермаркети имат 25 дни от момента, в който доставчикът ги уведоми за намалението на цената да поставят специалния етикет на рафта.

Що се отнася до другите мерки, които ще започнат да се прилагат незабавно, супермаркетите с годишен оборот над 90 милиона евро са длъжни да изпращат известия до Министерството на развитието за всяко увеличение на цените на основните продукти. Задължението се отнася за 59 продуктови категории всеки вторник до 15:00 часа. В случай, че длъжникът укрие, фалшифицира или не предостави данните, ще се налага глоба от 50 000 евро.

Освен това от супермаркетите се изисква да изпращат индикативни продажни цени за плодове и зеленчуци на Министерството на развитието всеки вторник, в 09:00 ч. чрез цифровата платформа e-katanalotis.gr.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар