СКАНДАЛ! Шефа на финансите на Варна Станислав Иванов от ГЕРБ, купил държавен имот незаконно и на безценица

България, Главните новини, Ексклузивно, Общество, Политика, Престъпления
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Намерението на управляващите от ГЕРБ да започнат с разпродажбата на държавни земеделски земи предизвика редица протести в обществото.

Оказа се обаче, че герберите са стартирали с тази практика от години, при това в сериозен ущърб на  данъкоплатците.

Сред най – явните примери в това отношение е бившия областният управител на Варна Данчо Симеонов, с чиято благословия по времето на неговото управление се продават 5 дка от най – апетитните земи по българското Черноморие.

От далаверата печели не кой да е, а съпартиецът на Симеонов – общинският съветник и шефа на постоянната комисия по финанси и бюджет от ГЕРБ във Варна Станислав Иванов.

Имотът се намира между елитните курорти „Златни пясъци“ и „Албена“ и е продаден за смешната сума от 17 хил. лева, което прави по около 3 лв. на кв. м. Става въпрос за парцел по плана на село Осеново, местност „Канайол“, който е земеделска земя извън границите на урбанизирана територия.

При скоростта на разрастване на черноморските ни курорти, паричната му стойност нараства ежегодно.
Съмнителните обстоятелства около сделката бяха оповестени от Варненският административен съд, който обявява продажбата за нищожна и незаконосъобразна.

Съдът е сезиран от Окръжна прокуратура – Варна, според която Данчо Симеонов се е разпоредил с чужд имот – държавен горски фонд, респективно ако земята е със земеделски характер – с имот от държавния поземлен фонд, който се управлява от Министерството на земеделието и храните и областният управител няма правомощия за разпореждане с него. Освен това заповедта не е била разгласена по предвидения в Правилника за прилагане на закона за държавната собственост ред (ППЗДС), което опорочавало процедурата.

Оказва се, че Симеонов не само е продал незаконно държавни земи, но го е и направил на абсурдно ниска цена. Справка сред обявите за продажба на имоти в региона показа, че реалната цена на парцела е поне 20 пъти по – висока от офертата на спечелилата търга фирма. Цената на имотите около град Аксаково варират около 30 евро за квадратен метър поради близостта им до плажните ивици на Черноморието. На практика се оказва, че ако продаденият парцел влезе в регулация, стойността му може да нарасне десетки пъти. Далаверата е налице, но едва след намесата на прокуратурата продажбата бива оспорена.

Какъв е мотивът на областния управител? Отговорът на този въпрос намираме във фирмата, която печели „търга“, обявен от Симеонов. Това е „БГ Естейт“, чийто собственик е общинският съветник и шеф на комисията по финанси и бюджет от ГЕРБ във Варна – Станислав Иванов.

Конфликтът на интереси между двамата съпартийци е налице, но явно това не притеснява герберите, които продължават да оспорват решението на съда.

В типичен за герберите стил става въпрос за облагодетелстване на партийни представители за сметка на данъкоплатците. Симеонов дори се оправда, че не знае кой е бил собственик на спечелилата фирма, което говори красноречиво за критериите за обявяване на победител в търга.

Симеонов коментира скандалното си решение, заявявайки, че ако служител на Областна администрация или негов роднина иска да участва в търг за държавен имот, това е възможно, стига да няма конфликт на интереси.

Тоест, ако не участва в комисиите по търговете и не е свързан по някакъв начин със самата процедура по отдаването. Тези думи недвусмислено показват отношението на висшите представители на управляващите относно конфликтите на интереси. Явно според тях няма нарушение един гербер да продава държавна земя на съпартиец за скандално ниска цена. Отворен остава въпросът – колко такива сделки са осъществени из цялата страна, на които прокуратурата не е могла да противодейства.

В крайна сметка съдът отсъжда, че продажбата е незаконна. В мотивите на магистратите се посочва, че „министърът на земеделието и храните упражнява правата на собственика върху земите от Държавния поземлен фонд /ДПФ/ като ги отдава под наем или аренда, учредява ограничени вещни права върху тях, извършва продажба и замяна със земеделски земи на физически и юридически лица по парична равностойност“.

В законодателството никъде не се споменава за правата на областните управители в подобни случаи, което означава, че Симеонов е проявил своеволие при продажбата на имота.

 


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

One thought on “СКАНДАЛ! Шефа на финансите на Варна Станислав Иванов от ГЕРБ, купил държавен имот незаконно и на безценица

Вашият коментар