Кирил Лена

Шефът на Асоциацията на топлофикациите: Газ няма, идва студена зима

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Икономията може да помогне, но няма да е решителна. Нейното действие няма да се усети в процентно изражение в разхода на горива. За мен все още е висящ въпросът дали ще има природен газ в България през зимата. Притеснително е, че вече „Булгаргаз“ пращаше покани за подписване на годишните договори през септември – поне през последните няколко години, сега не е така.“

Това заяви пред бТВ Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества.

Мазутът не е алтернатива, настоя Георгиев – това било за аварийна ситуация за 10 дни. 10 дни не е цялата зима, няма истинска алтернатива на газа, добави той.

Припомняме, че МАЕ предупреди Европа незабавно да намали потреблението на газ преди предстоящата тежка зима.

Според Георгиев, газохранилището в Чирен не е достатъчно да издържим без друго цялата зима. Той не се нае да прави оценка колко дълго може България да изкара само с Чирен, дори да е нагнетено на 100%. Трябват ни доставки, е позицията на Георгиев.

До момента, след доставката на два танкера с втечнен газ от САЩ, все още няма яснота какво ще се случва.

В микса за юли е включен втечнен газ, но не е ясно откъде идва той. За експерта е притеснително и, че газът поскъпва през лятото, когато по принцип би следвало да поевтинява, защото никой не ползва парно. Каквито и да е облекчения и държавна помощ да има за абонатите, все е добре, заключи Георгиев.

В понеделник  Ройтерс оповести, че в писмо от руската компания се заявява, че заради форсмажор тя не може да изпълни задълженията си за доставка поради “извънредни обстоятелства извън неговия контрол”. Според източник на агенцията писмото се отнася за доставките през газопровода “Северен поток”, който е основен маршрут за доставки за Германия и други европейски страни. “Газпром” към късния следобед в понеделник не е коментирал достоверността на информацията. Как ще се отрази този форсмажор на газовите пазари, ще стане ясно съвсем скоро.

В неделя вечерта стана ясно, че председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен лети в понеделник за Баку, за да подпише споразумение за доставки на 20 млрд. куб. м газ на година с президента на Азербайджан Илхам Алиев.

Обмисля се и увеличаване на капацитета на Трансанадолския и Трансадриатическия газопровод, за да може да се транспортира това количество по две разклонения – към Италия и по IGB към България. В понеделник дойде новината, че Фон дер Лайен е подписала меморандума от името на ЕК.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар