Шефът на „Булгаргаз“: Тепърва ще има недостиг на газ с идването на отоплителния сезон

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Купуването на руски газ от „Булгаргаз“ през търговци на газ на по-високи цени се е случило през месец май и в следващите месеци след прекратяването на доставките от „Газпром“. Това каза за БНТ председателят на Съвета на директорите на „Булгаргаз“ Иван Топчийски.

Той подчерта, че е удачно да се използва правилната формулировка – търговци на газ, а не посредници. Търговците на газ са компании, които оперират на пазара и това е тяхната дейност – да купуват газ, било от Русия, било втечнен газ и да го продават. „Булгаргаз“ са заменили липсващите количества.

„Ситуацията беше такава – от днес за утре се прекратиха доставките и когато замениш доставки по дългосрочен договор с по-изгодни условия с такива с цени на текущи пазари, цената е по-висока. Това е кризисна ситуация, с която трябваше да се справим. За съжаление, тенденцията няма да е в трайно намаление, тепърва ще има недостиг с идването на отоплителния сезон“, каза още Иван Топчийски.

„Оттук насетне трудно би бил решен проблемът с газовите доставки. Единственото, което трябва да се прави, е да се управлява правилно и балансирано в следващите година-две, тъй като това са обстоятелства, които не зависят от България, процеси, които ще отнемат време“, заяви Иван Топчийски.

Топчийски потвърди, че за азерския газ не се плаща на договорена цена, тъй като не е финализиран интерконекторът с Гърция. Това ще стане след пускането на експлоатация на връзката през октомври. В момента част от количествата са на договорна цена, част са на близка до пазарната.

„Важно е да се каже, че азерският газ, който плащаме не по договорна цена, е допълнителен“, коментира Иван Топчийски.

За 7-те танкера с втечнен газ каза, че офертата е приета под условие и крайната дата за финализиране на договора е 19 август. Не смята, че цената на американските компании е изгодна – тя е близка до пазарни цени.

„За нас приоритет номер е наличието на газ, цената наистина е важна, но остава на второстепенен план. Тези 500 млн., които бяха визирани като загуби, няма такива суми. Факт е, че все още имаме проблем със събираемостта. Ликвидността на дружеството е под въпрос. Основният длъжник е „Топлофикация- София“ и се опитваме да съберем по-голяма част от вземанията, за да имаме оборотни средства“, каза Топчийски.

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар