Шефът на КЕВР: Ако правим икономии, ще минем през зимата без особени проблеми с тока и природния газ

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Искането на „Булгаргаз“ за повишение на цената на синьото гориво с 12 процента от ноември е една далечна прогноза. Като наблюдавам движението на цената на природния газ на борсата в Нидерландия, считам, че или изобщо няма да има повишение, или ще е значително по-малко, каза пред журналисти днес председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

Смятам, че индустрията и битовите потребители трябва да бъдат насърчени към намаление на потреблението на природен газ и на електроенерия. При намалено потребление, разбира се, в разумни граници, България ще може да мине през зимните месеци без никакви проблеми, каза Иван Иванов. Според последните данни от провежданите търгове, в които „Булгаргаз“ участва, можем наистина да се надяваме на поносими цени в следващите месеци в количества, които могат напълно да ни задоволят потреблението, каза председателят на регулатора.На въпрос на БНТ дали е реалистично да се отнемат свръхпечалбите на енергийните фирми, председателят на КЕВР каза, че това е въпрос към изпълнителната власт. И към момента се отнемат свръхпечалбите на държавните електроенергийни дружества – НЕК, АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица Изток 2“, каза Иванов. Европейската комисия предлага всички потребители на ел.енергия, които не потребяват природен газ, да участват с вноски във фонд, който да подпомага нуждаещите се, а това са дребният бизнес и битовите потребители, уточни председателят на КЕВР.


Сега държавата подпомага небитовите потребители на електроенерегия. Относно потребителите на природен газ няма мерки, заложени в бюджета. Могат да бъдат направени различни предложения за такива мерки, но те трябва да минат през работещ парламент, каза Иван Иванов.

Председателят на КЕВР Иван Иванов настоява да не се разглеждат промени в Наредба №2 (на КЕВР) за регулиране на цената на природния газ, докато не се проведе задълбочена и всеобхватна дискусия с всички заинтересовани страни.

Пред журналисти той посочи, че е получил писмо от работодателските организации с искане „Булгаргаз“ да не прави крос субсидиране, иначе казано евтиният природен газ да отива към топлофикациите, а скъпият – към фирмите.

„Получих отвореното писмо, известен съм, че ще получа и други становища. Според мен КЕВР трябва да защитава обществения интерес и да търси балансиращи решения на възникналите проблеми“, заяви Иванов.

„Затова се обръщам към членовете на КЕВР да не се разглеждат промени в Наредба номер 2 (на КЕВР) за регулиране на цената на природния газ, докато не се произведе задълбочена и всеобхватна дискусия с всички заинтересовани страни. Убеден съм, че в един коректен, професионален и колегиален разговор може да намерим добро решение, което да бъде еднакво добре прието от всички заинтересовани страни“, каза той в отговор на въпрос на БНТ.

Утре КЕВР ще има открито заседание. На него ще бъде обсъден доклад за актуализация на списък с важни точки и Проект на актуализиран списък с важни точки от газопреносната система на „Булгартрансгаз“ ЕАД. Ще бъде разгледан и доклад относно заявление от „Енергама“ АД с искане за издаване на лиценз за търговия с природен газ.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар