Шефът на КЕВР: Къде е 4 пъти по-евтиният газ, който ни обещаваше Лена Бориславова?

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Председателят на КЕВР Иван Иванов е против да преговаряме с „Газпром“ и да разчитаме на тях за основен доставчик на газ.

„Газпром“ показа и доказа, че не е надежден доставчик, изтъкна шефът на КЕВР, изтъкна той пред bTV.

Природен газ ще има в България на атрактивна ниска цена. Снабдяването на България с природен газ ще протича главно от три направления. Първото – малко над един милиард кубични метра от Азербайджан – по дългосрочен договор, гарантирани доставки. Въпросът е къде ще бъде разтоварен този природен газ и по какъв тръбопровод ще достигне до границите на България, заяви Иванов.

„С Азербайджан се водят преговори за още половин милиард куб. м, останалите количества ще дойдат чрез втечнен природен газ, с танкери, които са в Източното Средиземноморие. Там има такива плавателени съдове с такива количества газ.

Проблемът с инфраструктурата остава да се реши.

По-лесната и лека част от договорките са количествата, които могат да се осигурят от танкерите, въпросът е къде ще се разтоварят, как ще достигне до границата на България този газ – по кой тръбопровод“, уточни председателят на КЕВР.

И добави: Гръцката страна въвежда допълнително един плаващ голям танкер, който се явява като склад за допълнително количества природен газ. Конкретно за България не мога да кажа дали количествата са гарантирани, но това може да бъде направено. България е в състояние да купи от фирмите, които за закупили тези слотове и природен газ ще бъде доставен, добави още Иванов.

Още февруари месец, както се казва, във въздуха се чувстваше мирис на барут, после избухна войната между Русия и Украйна. Ние сега можехме да имаме и закупени слотове, но този момент беше пропуснат. Сега ще се снабдим с газ, но на много по-висока цена.

Той не знае дали ще бъде въведена извънредна ситуация в страната заради газа, като не е нужно и не е основателно.

Има терминали за регазификация в Турцуя, освен на гръцкия остров Ревитуса. България ще бъде подкрепена при необходимост, за да реши проблемите си. Важното е ние да бъдем част от обединена Европа, акцентира Иван Иванов.

Гаранциите не могат да бъдат дадени, след като допреди няколко дни едно вече в оставка правителство давало разнопосочни и непроверени сигнали.

За тези си твърдения Иванов даде пример, че бившият говорител на кабинета „Петков“ Лена Бориславова твърдяла, че сме щели да получаваме 4-5 пъти по-евтин газ. Къде е този газ сега, запита шефът на КЕВР.

 

Според Иван Иванов е твърде вероятно цената на газа с увеличение от 60% да бъде утвърдена.

 

Иван Иванов обясни, че кризисният щаб ще насочи усилията си да се достигне до едно гарантирано снабдяване не само докрая на годината, но и през следващата, увери шефът на КЕВР. Щабът има повече от една цел за решаване на проблеми, свързани с природния газ, с течните горива и с тока.

 

Кризисният щаб е създаден към изпълнителната власт и Иван Иванов не е негов член. Шефът на КЕВР присъства на заседанията на щаба заради въпросите, свързани с регулаторната дейност.

 

Иван Иванов посочи, че  компенсациите за Топлофикациите са необходими и няма да могат да изплатят задълженията си към Булгаргаз.

 

От 1 януари 2023 г. цената на топлината енергия няма да се променя, категоричен бе шефът на КЕВР. „Със сигурност ще има решение, не може да бъде спряна дейността на Топлофикация-София“, изтъкна Иван Иванов.

 

Булгаргаз“ дължат данъци в размер на 105 млн. лв. към НАП. За да плаща доставка на газ, дружеството трябва да бъде подпомогнато финансово, но по какъв обаче ще бъде механизмът все още не е известно, каза още Иван Иванов.

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар