Шефът на КЗП с опит да фалира туристическия бизнес

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Проверяваният от прокуратурата във връзка с 2 преписки за конфликт на интереси Димитър Маргаритов с изтекъл още преди 5 месеца мандат като шеф на Комисията за защита на потребителите е на път да фалира туристическия бизнес.

 

Кумът и кумец на просветния министър Красимир Вълчев, чиито съпруги са съдружнички, явно се опитва да отмести скандалите от себе си и своя роднинско – приятелски кръг, като ги прехвърля на без друго многострадалния бранш. Туризмът беше най-силно ударен от корона кризата. Интересно е защо Комисията му, която е с нулева ефективност цял 5-годишен мандат, не обърне внимание на Топлофикация, чиито потребители бяха изненадани тези дни с увеличени сметки, вместо с намалени с 40% покрай срива на цената на природния газ. Това е „хитът” и измамата на сезона според потребителите. КЗП не се трогва и от всекидневните проблеми на хиляди българи с мобилните оператори, ВиК или банките.

Комисията за защита на потребителите обаче се занимава с туризма.

„Основните жалби и сигнали, които получава тази година Комисията за защита на потребителите, са свързани с отменени почивки. За последните месеци много случаи има такива, заяви председателят на комисията Димитър Маргаритов пред pariteni.bg.

По думите му, има доста голямо разрастване на броя на жалбите заради удължения срок за връщане на пари при отмяна на резервации, когато причината е коронавирус.

“Почти двойно е увеличението на броя на жалби в туристическия сектор. Огромната част от тези жалби са свързани със заплатени пътувания, които са отменени.

Хората искат да си получат парите, но извънредното законодателство дава възможност за отложено връщане на сумите”, отчете още Маргаритов.
Последният вариант на текста на извънредните правни норми е в сила от 11 август, уточни Маргаритов.

Истината е, че мярката по възможността за отлагане на плащанията беше въведена още преди няколко месеца, което той – в качеството си на юрист, отлично знае, но очевидно подвежда публиката. И цитира добре познатия и на турагентите, и на потребителите на техните услуги текст, наличен още преди старта на летния сезон:

“Когато пътуването е отменено поради коронавирус, потребителите имат право да получат или заместваща облага под формата на ваучер, или да получат парите си, но в срок от 12 месеца от датата на отмяна на пътуването. Традиционният текст гласеше, че това се случва в 14-дневен срок”.

Чиновникът извън мандат, който се прочу като е отговорен за продажбата от името на държавата на имот на Витоша за 6 083,86 евро, чийто следващ собственик в момента го продава за 980 000 евро, все в интерес на потребителите, си позволява да критикува държавната политика за защита на бранша, изхранващ десетки хиляди хора: „Тази промяна доведе до доста голямо разрастване броя на жалбите. Трябва да бъде намерен разумен компромис, защото и туроператорите също се оказаха в доста неизгодна ситуация”.
Седмица преди края на сезона председателят на КЗП умно и полезно призова „всички потребители, които имат възможност да приемат някаква заместваща почивка във времето”.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар