Шефът на НАСА: Китай крие военни експерименти в космоса

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

На фона на все по-големите успехи на Китай в космоса, шефът на НАСА направи любопитни твърдения относно “истинските цели” на Пекин в орбита.

Вярваме, че голяма част от така наречената гражданска космическа програма на Китай е военна програма“, каза главният директор на НАСА, Бил Нелсън, цитиран от “Гардиън”. “И мисля, че всъщност сме в състезание.

Коментарите са направени по време на бюджетно изслушване в Конгреса. Нелсън отправил предупреждението си, докато е искал пари за НАСА. За 2025 година агенцията има нужда от рекордните 25,4 милиарда долара.

Китай направи изключителни крачки, особено през последните 10 години“, продължи Нелсън, “но те са много, много потайни“.

Нелсън не даде доказателства за твърденията си. Преди време той заяви, че Пекин може да анексира Луната и да узурпира космическото предимство на Америка.

По време на друго ключово за бюджета на НАСА изслушване, Нелсън направо обвини Китай в кражба на проекти на американски космически кораби.

Да, те са доста добри в кражбата“, каза Нелсън пред подкомисията през май 2022 г., “и мисля, че това е задължение за нас да приемем киберсигурността много, много сериозно.

Държавата САЩ непрекъснато е изграждала клеветническа кампания срещу нормалните и разумни усилия на Китай в космоса“, каза в изявление за пресата говорителят на китайското външно министерство Джао Лиджиан, “и Китай твърдо се противопоставя на подобни безотговорни забележки“.

Миналата есен Нелсън отново заяви, че Китай планира да трупа лунни ресурси за себе си, което би противоречало на обвързващия космически договор на ООН от 1967 г.

Ние сме длъжни да стигнем дотам първи и да използваме изследователските си усилия за мирни цели.

Прави впечатление, че антикитайската риторика на Нелсън често съвпада с изслушвания в Конгреса, от които зависи бюджета на НАСА. Възможно е това да е стратегия насочена към конгресмените, за да са те по-склонни да отпуснат желаните пари на НАСА.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар