Шефът на НИНКН: Преди седмица върнах преписка за събаряне на бившето кино „Възраждане“ и последва пожар

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

200 000 лева глоба наложи Столична община на собственика заради бездействие, довело до увреждане на опожарената вчера сграда в центъра на София, която е паметник на културата. В момента текат разследващи действия, така че органите на реда ще се произнесат каква е причината за пожара, когато имат такава информация, заяви пред БНТ Савина Савова, кмет на район „Възраждане“.

Сградата е в лошо състояние от 2017 г., когато се случва първия пожар. Тогава са издадени и предписания на собственика, които са изпълнени така, че в нея да няма достъп за външни хора, допълни кметът.

През февруари месец пада опасен елемент от фасадата на сградата и тогава се изготвя нов протокол с предписания към собственика, включително да се извърши авариен ремонт на покрива на сградата, обясни Савова. Такъв ремонт обаче не е извършен, което е една от причините за възможно възникване на пожар.

Ако собственикът не плати глобата, тя ще бъде търсена по съдебен път, подчерта Савова.

 

 

Темата коментира и арх. Петър Петров, директор на Националния институт за недвижимо културно наследство.

Самата процедура е дълга и тромава, което много често води до разрушаване на сградите, обясни той.

Тази сграда е типичен пример за това как е възможно системата за опазване на недвижимо културно наследство да бъде използвана за неговото унищожаване. Това е върха на айсберга, огромен проблем, коментира архитектът.

Той е категоричен, че системата за съгласуване трябва да бъде променена.

Прави ми впечатление, че този инцидент възниква само седмица след като върнах преписка за събарянето на тази сграда, заяви архитектът.

Той допълни още, че подобен проблем съществува не само за емблематичната сграда в центъра на София, но и за много други такива в страната.

 

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар