Шефът на парламента в РСМ: Наш ангажимент и предизвикателство е да направим промените в конституцията

Шефът на парламента в РСМ: Наш ангажимент и предизвикателство е да направим промените в конституцията

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Снимка: БТА

Шефът на парламента в РСМ: Наш ангажимент и предизвикателство е да направим промените в конституцията

Африм Гаши не отговори на въпроса дали коалицията от албански партии ВЛЕН ще излезе от правителството, ако промените, които бяха поставени като основен приоритет на коалицията, не се случат

“Задължение и предизвикателство е Република Северна Македония да осъществи промените в конституцията”, казва в интервю от Вашингтон за “Гласът на Америка” председателят на парламента на Северна Македония Африм Гаши.

Гаши е във Вашингтон за участие в парламентарната среща на върха по време на отбелязването на 75-та годишнина на НАТО, предава кореспондентът на БТА в Скопие. Думите му са в отговор на въпрос за посланията от САЩ по отношение на изпълнението на Преспанския договор и “необходимостта от динамизиране на процеса на присъединяване към Европа чрез приемане на конституционни промени”.

“Това са послания, които чуваме от много време. Няма промяна в отношението на нашите партньори. САЩ остават наш силен стратегически партньор. Като ново правителство искаме да задълбочим още повече това партньорство. Наше задължение и предизвикателство е да осъществим промените в конституцията, когато му дойде времето и при условия, при които ще бъде гарантирана културната, етническата и езиковата идентичност преди всичко на македонците, но и на всички граждани на държавата”, казва Гаши.

Той не отговаря конкретно на въпроса дали коалицията от албански партии ВЛЕН ще излезе от правителството, ако промените в конституцията, които бяха поставени като основен приоритет на коалицията, не се случат.

“Не разбирам политиката като начин за поставяне на условия. Политиката е изкуството на възможното. Трябва да се обсъди какво е възможно, в какви рамки, дали е в интерес на гражданите. Трябва да се ръководим от интереса на гражданите, от интереса на държавата и в рамките на тези принципи и критерии да се държим всички заедно”, казва Гаши.

В навечерието на Срещата на върха на НАТО, посветена на 75-ата годишнина от създаването на Алианса, по инициатива на председателя на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Майк Джонсън във Вашингтон се проведе Парламентарната среща на върха на НАТО с участието на председателите на парламентите на страните-членки на НАТО. Делегации от 23 държави-членки и Украйна демонстрираха високата ангажираност на парламентите и тяхната активна роля в изграждането на световната архитектура за сигурност и насърчаване на атлантическите ценности, се казва в съобщение от парламента на Северна Македония.

“Всички държави-членки и техните парламенти трябва да обърнат специално внимание на структурния диалог между НАТО и ЕС, който обхваща устойчивостта, защитата на критичната инфраструктура, продължаващата подкрепа за Украйна и подобряването на способностите на отбранителната индустрия. Бих искал да подчертая значението на парламентите и парламентаристите, като незаменим демократичен инструмент за калибриране на всички граждански нужди и приоритети – без парламенти правителствата са безсилни в реализирането на поставените стратегически цели. Без парламентите няма широка подкрепа за правителствените политики. И в този контекст искам да подчертая незаменимата роля и принос на Парламентарната асамблея на НАТО като връзка между парламентите и хората от Алианса и НАТО, демонстрирани чрез нейната всеотдайна работа и ясна визия”, е заявил по време на срещата Гаши, съобщават от парламента на Северна Македония.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар