Шефът на парламента в РСМ отхвърли идеята за референдум за прекратяване на Договора с България

Шефът на парламента в РСМ отхвърли идеята за референдум за прекратяване на Договора с България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Инициативата за граждански референдум, за прекратяване на действието на Закона за ратифициране на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република Северна Македония и Република България, не е в съответствие с Конституцията, пише председателят на парламента на Република Северна Македония Талат Джафери в отговор до ВМРО-ДПМНЕ.

Джафери обяснява, че искането за такъв референдум противоречи на два члена от Конституцията на Република Северна Македония. В чл. 118 се казва, че международните договори, които са ратифицирани в съответствие с Конституцията, са част от вътрешния правен ред и не могат да бъдат променяни със закон, а в чл. 8 – че основна ценност на конституционния ред на Република Северна Македония е зачитането на общоприетите норми на международното право. „Поради това внесената гражданска инициатива не е въпрос, по който може да се налага референдум на държавно ниво“, се казва в писмото на Талат Джафери.От опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ внесоха в парламента на страната предложение за събиране на подписи за референдум, свързан с Договора за добросъседство с България, като за да бъде свързан с действията на парламента, въпросът беше насочен към отмяна на ратификацията на договора, припомня БТА.


За референдум от ВМРО-ДПМНЕ заговориха още в началото на лятото, а на 5 септември Изпълнителният комитет на опозиционната партия обяви и въпроса за него, който гласи: „Дали сте за отпадане на действието на Закона за ратифицирането на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република Северна Македония и България, публикуван в Държавен вестник от 18 януари 2017 г.?“.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар