Шефът на “Пирогов”: Има пик на заразени млади хора след отварянето на дискотеки и фитнеси

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“За последните две седмици в “Пирогов” се забелязва увеличаване на броя на по-младите пациенти, заразени с коронавирус. Повечето от тях са били на дискотеки, абитуриентски балове и фитнес зали. В болница остават само тези, които се нуждаят лечение с антибиотици, но техният брой също се увеличава. Смятам, че има пик на заразени млади хора” – това заяви пред Нова телевизия директорът на “Пирогов” проф. д-р Асен Балтов.

Според него тежките натоварвания и физически упражнения ще доведат до по-бързо навлизане в белите дробове. Той е на мнение, че след отварянето на дискотеките и фитнес залите се е променил контингентът в болниците.

“Вирусът има две места в човешкия организъм, на който обича да бъде – носоглътката и белия дроб. Коронавирусът предизвиква освен разграждане на алвеолите и тромбозиране на малките съдове – т. нар. васкулит. Вътрешната част на малките съдове вече не е така тънка и фина и задържа еритроцити, което след това предизвиква микротромби “, обясни лекарят.

Балтов е на мнение, че в първите три месеца от разпространението на заразата се е направило много. Той е категоричен, че хората трябва да продължат да спазват трите Д-та – дисциплина, дистанция и дезинфекция.

“Нормално е да го има големия брой на тестовете. В “Пирогов” се правят по 150 теста всеки ден. Но не защото искаме да хванем повече болни, а защото искаме да направи защитна стена, с която да си предпазим пациентите”, обясни Балтов.

Директорът на “Пирогов” твърди, че всеки човек има 4-5 контактни от първи ред. По думите му всеки контактен на заразен трябва да прекара карантина, за да се спре разпространението на заразата.

Все пак според него има леко отслабване на вируса и не очаква нов пик на заразата през септември.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар