Шефът на разбитата шпионска група – бивш началник във Военно разузнаване – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Шефът на разбитата шпионска група – бивш началник във Военно разузнаване

Служба Военно разузнаване

За първи път е разкрита група за шпионаж. Имаме веществени доказателства, събрани чрез Специални разузнавателни средства.

Престъпната дейност застрашава интересите на националната ни сигурност. Това заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева във връзка със задържаните военнослужещи, участвали в група за шпионаж, цитирана от БГНЕС.

Получихме информация, в която имаше данни за група от лица, занимаващи се със събиране и предоставяне на класифицирана информация на чужда държава, която информация е държавна тайна. Ръководител на групата е бивш ръководен кадър на служба “Военно разузнаване” – условно ще го наречем Резидент. Завършил е разузнавателна школа в Москва към ГРУ. Основната задача е била да изгради нелегална агентурна мрежа. Той е вербувал лица, които са имали достъп до класифицирана информация на България, НАТО и ЕС, която е квалифицирана като държавна тайна. В групата за шпионство участва и съпругата на Резидента, която има и българско и руско гражданство, ползвала се е с доверие, играла е ролята на посредник между Резидента и служител на руското посолство у нас, като е предавала информация и парични средства.

Има документирани нейни посещения в сградата на руското посолство, добави Милева.

Прокуратурата пусна запис между Резидента и неговата съпруга. Пуснато бе и видео как съпругата на Резидента влиза в сградата на руското посолство. Останалите от групата са лица, заемащи висши държавни длъжности, всички са имали разрешение са достъп до класифицирана информация до НАТО, ЕС и България. Част от вербуваните от групата лица били обучавани от Резидента в оперативно майсторство. Първият участник в групата е ръководен кадър от Министерството на отбраната, основните му задължения са свързани с планиране. Вторият е действащ служител в служба “Военно разузнаване”. Третият е действащ служител също от “Военно разузнаване”, той неколкократно е бил изпращан на мисии в състава на военните ни контингенти зад граница. Четвъртият е бивш служител на служба военно разузнаване, бил е командирован като секретар, военно аташе, и аташе по отбраната.

Срещите се провеждали всеки месец на предварително уговорени час и място, съобщи още Милева.

Главният прокурор Иван Гешев заяви, че разбитата група за шпионаж е без аналог в новата ни история.

Разследването от особено значение за българската национална сигурност, но и за сигурността на нашите партньори от ЕС, НАТО и САЩ, посочи ръководителят на държавното обвинение и поясни: Случаят е без аналог в новата ни история, а и след 1944 г. Лично аз съм тук по няколко причини. На първо място да кажа на българските граждани, че могат да се гордеят, а и аз лично се гордея с българските служби за сигурност, в частност ДАНС и служба “Военно разузнава”. В последните години те възстановиха, най-после, своя професионален капацитет, силно пострадал в годините на т. нар. преход. Искрено се надявам това е траен процес”.

По думите му съществен принос към неутрализирането на групата са имали двама души – министърът на отбраната Красимир Каракачанов и ръководителят на “Военно разузнаване” полковник Велко Атанасов.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар