Шефът на “Стелантис”: Митата за електромобилите са капан

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Снимка: AP/БТА

Шефът на “Стелантис”: Митата за електромобилите са капан

Тарифните ограничения само ще подхранват инфлацията в регионите, където са наложени, което пък ще засегне производството и продажбите

Международната компания за производство на автомобили “Стелантис” (Stellantis) очаква силен сблъсък с китайските си конкуренти за европейския пазар за електромобили, в резултат на което може да има значителни последици, каза главният изпълнителен директор на групата Карлош Тавареш, цитиран от Ройтерс и БТА.

Тавареш заяви, че митата върху китайските превозни средства, внасяни в Европа и Съединените щати, са “капан за страните, които вървят по този път” и няма да позволят на западните автомобилни компании да посрещнат предизвикателството от страна на по-евтините китайски производители, както и да се избегне преструктурирането.

Той допълни, че митата само ще подхранват инфлацията в регионите, където са наложени, което потенциално ще повлияе на продажбите и производството.

Ценовата битка с азиатските конкуренти ще бъде “много тежка”, допълни той.

Европейската комисия (ЕК) ще представи първоначално решение за потенциални мита върху вноса на китайски електромобили на 5 юни. Съединените щати заявиха, че ще наложат 100 на сто мита, за да забранят доставката на китайски електромобили, в резултат на което Китай заплашва с насрещни мерки.

Китайските автопроизводители вече са напът да продадат 1,5 милиона превозни средства в Европа, което се равнява на 10 на сто пазарен дял, допълни Тавареш.

“Ако оставим дела на китайските производители на оригинално оборудване да расте, очевидно е, че ще се създаде свръхкапацитет, освен ако не се борим с тази конкуренция”, каза изпълнителният директор на “Стелантис”.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар