Шефът на ЦРУ бил тайно при талибаните

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Позовавайки се на правителствени източници, настояващи за анонимност, The Washington Post, The New York Times и Reuters съобщиха, че директорът на ЦРУ Уилям Бърнс се е срещнал в понеделник в Кабул с политическия лидер на талибаните Абдул Гани Барадар.

Американският президент Джо Байдън изпрати главния разузнавач на лична среща на най-високо известно ниво, откакто талибаните превзеха афганистанската столица.

ЦРУ отказа да коментира информацията, като заяви, че никога не говори за пътуванията или срещите на директора си, така че въпросите, които били засегнати на тайната среща, са неизвестни.

Основната грижа на правителството на САЩ е да приключи евакуацията, която самият Байдън определи като „един от най -големите и трудни въздушни превози в историята“, преди 31 август – планираната дата за окончателното изтегляне на войските. Той призна, че обсъжда с армията дали да удължи изтеглянето на войските след 31 август.

През последните часове Байдън е получил безрезултатни искания от Великобритания, Франция и други съюзници да не приключват изтеглянето на войските в определената дата.
Удължаването на срока за пълното изтегляне на чужди войски е сценарий, който ислямските фундаменталисти не приемат. В интервю за британския Sky News, говорителят на талибаните Сухаил Шахин посочи, че удължаването на престоя на войниците е „червена линия“ за тях. „Ако САЩ разширят срока, това означава, че разширяват окупацията“, каза Шахин, който предупреди, че ако това се случи, то „ще предизвика ответна реакция“.

Барадар, съосновател на милицията на талибаните, пристигна в Кабул миналата събота, за да преговаря за новото правителство на ислямските фундаменталисти. Вашингтон го познава добре. Той беше един от основните представители на талибаните в преговорите с администрацията на Доналд Тръмп, които доведоха до споразумение за пълното изтегляне на войските от Афганистан. Преди да оглави политическия офис на групата в Доха (Катар), политическият лидер на талибаните прекара осем години в затвора.
Абдул Гани Барадар беше заловен благодарение на тясното сътрудничество между ЦРУ и специалните служби на Пакистан.
Понякога се случват „интересни“ превратности, коментира от Мадрид Йосиф Давидов.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар