Шефът на Huawei CBG за България: Ще ви предложим интересно лято

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Преди броени дни Huawei представи новия си смарт часовник Watch GT 3 Pro в България. На премиерата имахме възможност да се срещнем с новия генерален мениджър на Huawei Consumer Business Group за България.

Лиу Ганг Скофилд има над 11-годишна кариера в Huawei, започваща от 2010 година. Тя стартира с една година работа и обучение в централата на компанията в Китай, след която следват десет години живот и работа зад граница. Дейността на Скофилд в Япония успява да изведе Huawei на първо място при MBB сегмента в Япония.През 2018 година кариерата му за Huawei продължава в Швеция – пазар с преобладаващо значение на премиални продукти от висок клас. Като Генерален мениджър на Huawei Consumer Business Group в Швеция, Скофилд води екипа си към увеличаване на пазарния дял на смартфони в страната от почти нулев до над 16%.


11-годишната кариера на Скофилд в Huawei съвпада с бързото развитие на потребителския бизнес на компанията – Huawei Consumer Business Group. А за над 10 години опит в чужбина, той е отворен към различни национални култури и обичаи и с удоволствие ги изживява. Пътешествието му продължава в България, където от април 2021 година е Генерален мениджър на Huawei Consumer Business Group за България и Северна Македония.

Скофилд разказва какво можем да очакваме от новите устройства на Huawei. Освен това разкрива и какъв е ключът към сърцето на родния потребител и каква е тайната на успеха, въпреки всички трудности.

Лиу Ганг Скофилд

Лиу Ганг Скофилд

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

– От вчера най-новите умни часовници на Huawei са на пазара в България. Можете ли да опишете само с три думи кои са характеристиките, които отличават Watch GT 3 Pro от останалите?

– Представянето на устройствата в София мина по един изключителен начин. Много от нашите партньори бяха там и всички видяхме на живо колко елегантен е новият Huawei Watch GT 3 Pro. Мога да опиша часовникът с три думи.

Майсторство е първата от тях. Говорим за цялостния дизайн, за направата на часовника и компонентите, които го изграждат. Говорим за един много напреднал технологичен процес.

Здраве е втората дума. Нашият часовник е насочен към подобряване на здравословното състояние на потребителите. И не говоря само за 100-те спортни режима, които биха ви помогнали да влезете във форма. Съвсем скоро устройството ни ще предложи ЕКГ функционалност с безпрецедентна точност. Съчетано с останалите възможности за следене на физиологичните показатели, говорим за един изключително полезен продукт.

Приключения е последната дума, която описва характера на Huawei Watch GT 3 Pro. Знаете ли, с часовникът може не просто да влизате в морето, а да се гмуркате в неговите дълбини. Можете да се потопите до 30 метра, без да се замисляте и притеснявате за часовника! Можете да спортувате, да сте максимално активни, а часовникът ще е винаги до вас. Наистина, Huawei Watch GT 3 Pro може да направи лятото ви незабравимо.

– Когато казахте майсторство, споделихте за изключително напредналия технологичен процес. Бихте ли разкрили малко повече?

– Да вземем за пример керамичната версия на Huawei Watch GT 3 Pro. Тя се изпича в продължение на 10 дни при температури от 1 500 градуса по Целзий. След това използваме диамантено прахово полиране за постигане на чисто бяла и безупречна текстура. Резултатът от всичко това е очарователно красив и изключително надежден. Дали сме всичко от себе си, за да създадем един наистина изключителен умен часовник.

Huawei Watch GT 3 Pro

Huawei Watch GT 3 Pro

Снимка: Huawei

– Днес смарт часовникът е много повече от стилен аксесоар. Какви биха били най-големите ползи за потребителите от покупката на Huawei Watch GT 3 Pro?

– Не бих нарекъл умния часовник стилен аксесоар. Носимите устройства се разработват от много години и днес са достигнали ниво, което ги поставя в тяхна собствена категория. Подобно на смартфона, който на практика не можем да наречем телефон.

Да, Huawei Watch GT 3 Pro е изключително елегантен. Мъжката версия е от титан, а женската от керамика. Бих казал, че стоят по уникален начин на ръката. Часовникът обаче може да ви служи вярно в най-различни сценарии и ситуации. Може да ви помогне при преход в планината, може да ви помогне да отслабнете. Смятам, че ползите от покупката на Huawei Watch GT 3 Pro биха били много големи за вашето здраве. Потребителят може да вижда своя пулс, да разполага с точна кардиограма по всяко време, да следи нивата си на стрес и да знае как спи. Това знание може да помогне на всеки един от нас да подобри качествено живота си. Всички знаем, че по-доброто здраве, значи и по-хубав живот.

– Очаквате ли да продадете повече носими устройства през 2022 г. или смятате, че тази година крие икономически трудности, които ще засегнат всички сфери на икономиката?

– Носимите устройства са изключително важни за стратегията на нашата компания. По време на представянето на часовника, аз разкрих малко вътрешна информация за това как се справяме. Бизнесът с носими устройства на „Хуауей България“ расте много бързо. Световните ни резултати също са добри, като през 2021 година сме продали с над 30% повече устройства от GT 3 серията спрямо GT 2 през 2020 година.

Huawei е с водещи позиции на пазара в България. Вярвам, че ще продължим с добрите резултати и през 2022 година. Три неща ме карат, да съм почти убеден в това.

Първата е, че всяка година ние отделяме основната част от печалбите си в разработка на нови и по-добри устройства и услуги. Влагаме не само в създаването на нови технологии, но и в проучването на това, от какво се нуждаят нашите клиенти.

Второто е, че Huawei има изключително разнообразна гама от носими устройства, която отговаря на очакванията на всеки потребител. Обхванали сме всички основни 5 категории – Advance, Style, Classic, Care и Professional. В тях предлагаме съответно – серията Watch, сериите Watch Fit и Band, сериите Watch GT, сериите Watch D и Watch Kids, и Watch GT Runner.

Huawei има носими устройства за всеки потребител

Huawei има носими устройства за всеки потребител

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Всеки един от тези продукти в гамата ни отговаря на очакванията на различни потребител. Цените също са съобразени с това. Именно голямото разнообразие ние позволява да завоюваме водеща позиция в сегмента на носимите устройства.

Третото е свързано с пандемията, която по един или друг начин накара всички ни да се интересуваме и грижим повече за здравето си. Само по себе си това е предпоставка за растежа на пазара на носими устройства.

– Някои анализатори прогнозират, че пазарът на носими устройства ще се удвои или утрои до края на десетилетието. Какво е „тайното оръжие“ на Huawei, което ще позволи на компанията да запази лидерската си позиция?

– Тайното ни оръжие са инвестициите, които правим в своя R&D отдел. Когато става дума за разработването на нови технологии, не трябва да се пести.

Знаете, сблъскахме се с много трудности, но въпреки тях ние не намалихме парите си за разработка. Ще ви разкрия моментната картина от миналата година.

Глобално, за Huawei работят 195 000 души. От тях 107 000 или 55% от работната ни ръка се занимава с научноизследователска и развойна дейност. През 2021 година инвестирахме 21.2 милиарда долара в разработката на нови технологии и продукти. Това са 22.4% от всичките ни приходи.

Huawei се класира на второ място в Индекса за инвестиции в индустриална научноизследователска и развойна дейност на ЕС за 2021 г.

Дългосрочната ни стратегия е да продължим да увеличаваме инвестициите в R&D.

Но дори това не е достатъчно само по себе си. Необходимо е да правите доста проучвания, за да знаете точно какви са очакванията на потребителите, за да знаете каква е реалната картина на конкретния пазар.

Именно създаването на иновативни продукти, отговарящи на очакванията на потребителите, е ключът към успеха.

– Бихте ли дал пример за съобразена с потребителите иновация?

– Веднага. Huawei предлага часовниците с може би най-издръжливи батерии на пазара. При голяма част от конкурентите ни животът на батерията се мери с часове, а при нас се измерва със седмици. Най-добрият часовник е работещият часовник.

– Имате ли планове за пускане на други носими устройства освен часовници на пазара?

– Както казах, носимите ни устройства вече обхващат 5 различни категории. През втората половина на годината ние ще обогатим гамата с нови модели. Не мога обаче да разкрия повече подробности.

– Планирате ли да се утвърдите като марка, предлагаща лаптопи, таблети, монитори и цялостни решения за офиси и дистанционни работни места?

– Пандемията промени начина, по който хората работят и учат. Тя създаде нови нагласи сред потребителите. Както вече казах, ние правим задълбочени изследвания на това, какви са нагласите сред хората.

Отчетохме голяма необходимост от устройства, които да помогнат на хората да работят дистанционно или да учат от вкъщи.

Още през 2019 година представихме нашата стратегия „1+8+n“. В нея таблетите и PC-тата заемат важно място. Естествено, ще продължим да предлагаме атрактивни предложения в тези сегменти. Но не смятаме, че всичко се изчерпва с хардуера.

Huawei Share е технология, позволяваща в реално време да слеете вашия лаптоп, таблет и телефон в едно устройство. Можете да управлявате телефона от своя компютър, можете да взаимодействате лесно между различни операционни системи. Това изключително много улеснява организирането на работата и може да превърне дома ви в умен офис.

Новият Huawei MatePad

Новият Huawei MatePad

Снимка: Huawei

Huawei MatePad е един от най-новите ни продукти на пазара в България. Таблетът поддържа функцията Multi-Window, която ви позволява да работите с до 4 прозореца на различни приложения едновременно на таблета. Други различни режими ви позволяват да го свържете със своя телефон или лаптоп в супер устройство. Така може да ползвате споделени функции или да прехвърляте снимки, документи и файлове между устройствата бързо, лесно и без да се оплитате в кабели.

Новият MatePad идва с върхов хардуер, клавиатура в комплекта и атрактивна цена. На практика говорим за устройство, което е идеално за работа и учене от разстояние.

– Можем ли да очакваме атрактивни оферти от PC подразделението на Huawei?

– Ще кажа само, че има какво да очаквате от нас това лято. Втората половина на годината определено ще е много интересна за нашия PC бизнес. Що се отнася до атрактивните оферти, ние винаги се стараем да ги предложим и бих посъветвал читателите ви да проверяват нашия онлайн магазин huaweistore.bg, където редовно може да открият промоции.

– Продажбата на смартфони все още е един от най-важните ви бизнеси. Huawei се справя с трудности, които биха отказали почти всеки. Но дори и тогава вашите телефони продължават да водят в класациите за мобилна фотография. Каква е цената на поддържането на толкова добри резултати въпреки всички трудности?

– Да, през последните години имахме трудности. В края на миналата година представихме nova 9 и новата серия P50. Бих казал, че устройствата в серията P50 имат наистина невероятни възможности, особено когато говорим за камерата. Камерата на Huawei P50 Pro има 3,5 пъти оптичен зуум, като максимума на цифровия е 100х зуум. Що се отнася до видеото, то говорим за стабилизирано 4К от кино класа. Освен това телефонът може да прави Full HD слоу-моушън видео с 960 кадъра в секунда.

Питате ме каква е цената на това да постигаме всички това, всички тези успехи – въпреки трудностите. Цената е инвестициите в R&D, в нови разработки и технологии, които правим.

Серията P50 предлага върхови възможности на потребителите

Серията P50 предлага върхови възможности на потребителите

Снимка: Huawei

– Какво е търсенето на смартфоните ви в Източна Европа и изпреварва ли нашият регион другите пазари?

– Интересен въпрос. Всяка различна страна има своите особености. Пазарът в България е различен от този в Турция или Канада. Той е уникален и това важи за всяка страна и сравненията може да са трудни. Въпреки това, смея да твърдя, че България е един наистина много важен пазар за нашия бизнес. Потребителската ни база тук е доста добра и съм горд да заявя, че „Хуауей България“ са свършили наистина блестящо своята работа.

– Какъв е „ключът към сърцето“ на потребителите в България?

– Мисля, че ключът е в това да обръщате внимание на клиента и да се съобразявате с изискванията му. Вашият продукт трябва да прави животът по-добър, трябва да има развитие и прогрес. Потребителското изживяване след покупката, грижата за клиента след покупката е много, много важна. За да успеете, човекът трябва да е в центъра на вашия бизнес. Huawei се стреми да постигне именно това.

– Магазинът за приложения AppGalery вече предлага 99% от най-използваните приложенията, които могат да бъдат намерени в Google Play или в App Store. Petal Search допълва още повече възможността за търсене на приложения. Каква е следващата стъпка в развитието на вашия мобилен магазин?

– От три години разработваме своя мобилен магазин AppGalery в България. Смятам, че вече сме постигнали това потребителят лесно да намери всичко, от което има нужда. Що се отнася за бъдещето, дори за настоящето, смятаме да развиваме AppGalery заедно със своите местни партньори. Те могат да растат заедно с нас, защото потребителската ни база тук е доста голяма. Българските компании могат да рекламират услугите си в нашия магазин, а от това сътрудничество да спечелят всички.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар