Шимпанзетата запазват способността си да учат до зряла възраст

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Учени доказаха, че шимпанзетата могат да усвояват нови навици и да ги усъвършенстват до зряла възраст, съобщи електронното издание Физ.орг, цитирано от БТА.

Изследователите са на мнение, че това е доказателство за способността на приматите да учат.

Наблюденията ни показват, че шимпанзетата подобряват уменията си да използват инструменти, за да стигнат до труднодостъпна храна дори в зряла възраст. Това потвърждава хипотезата, че развитието на мозъка позволява на маймуните да учат през първите две десетилетия от живота“, пишат учените.

Изследването е направено от Матийо Малер от Института по когнитивни науки в Лион, Франция, и негови колеги. В това проучване екипът проучва как приматите развиват техники за работа с инструменти с напредването на възрастта. Те наблюдават 70 шимпанзета чрез видеозаписи. Животните са на различна възраст и използват пръчки, за да си набавят храна. Проучването продължава от 2013 до 2020 г. в националния парк Таи, Кот д’Ивоар.

Шимпанзетата често използват различни инструменти, включително заточени пръчки, за да стигнат до насекоми от стволовете на дърветата и да получават друга труднодостъпна храна. Учените проследяват напредъка в използването на предметите от приматите.

При анализ на видеозаписите изследователите откриват, че способността на шимпанзетата да работят с инструменти при различни условия се подобрява не само през детството и юношеството, но и през първите 15 години години от техния живот. Те се научават правилно да ги държат в лапите си и по-ефективно да ги използват при получаване на храна.

Резултатите от наблюденията показват, че приматите запазват способността си да учат в зряла възраст, което ги прави подобни на хората и ги отличава от други бозайници, губещи тази способност след детството. Според учените подобно умение, превърнало се по-късно в един от движещите механизми на човешката технологична еволюция, е характерно за човекоподните маймуни и други древни хоминиди с голям капацитет на мозъка.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар