Шойгу се похвали, че армията му е отвоювала 400 кв. км от Украйна за 3 месеца

Шойгу се похвали, че армията му е отвоювала 400 кв. км от Украйна за 3 месеца

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Докато Москва се хвали, че руската армия навлиза все по-навътре в украинска територия, а Киев предупреждава, че без още оръжия и боеприпаси силите му ще трябва да започнат да се изтеглят, Берлин обяви нова щедра военна подкрепа, с което фондът за закупуване на боеприпаси за Украйна сериозно нарасна.   

Руската армия напредва

Руското министерство на отбраната заяви във вторник, че руската армия е отвоювала повече 400 кв. км от територията на Украйна от началото на годината на фона на поемане на инициативата от руските войски на фронта заради недостига на боеприпаси в украинската армия.

“Общо от началото на годината 403 кв. км от територията на новите региони на Руската федерация са преминали под наш контрол”, каза на съвещание руският министър на отбраната Сергей Шойгу.

Германското правителство ще предостави 576 млн. евро за чешката инициатива за съвместно закупуване на боеприпаси извън Европейския съюз, за да се подкрепи Украйна и да се компенсира недостигът на отбранителна продукция в блока, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Апелът на Зеленски

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви в интервю, публикувано  на 29 март, че ако Украйна не получи обещаната военна помощ от САЩ, блокирана от споровете в Конгреса, нейните сили ще трябва да започнат малко по малко да се изтеглят.

“Ако няма американска подкрепа, това означава, че нямаме противовъздушна отбрана, нямаме ракети “Пейтриът”, нямаме заглушители за електронна война, нямаме 155-милиметрови артилерийски снаряди”, заяви Зеленски пред в. “Вашингтон пост”, цитиран от БТА.

“Това означава, че ще се върнем назад, ще отстъпим, стъпка по стъпка, с малки крачки”, каза той. “Опитваме се да намерим някакъв начин да не отстъпваме”, добави той.

Недостигът на боеприпаси, каза Зеленски, означава, че “трябва да се справяш с по-малко. Как? Разбира се, да се върнем назад. Да направим фронтовата линия по-къса. Ако тя се разкъса, руснаците ще могат да се насочат към големите градове”.

Боеприпаси за Украйна по чешкия план

С тази сума “Германия ще финансира закупуването на 180 000 боеприпаса” и ще осигури “почти 40 процента от общата сума”, обещана от европейските държави, участващи в чешкия проект, посочиха във вторник от германското министерство на отбраната, запитани от АФП.

Простата сметка показва, че във фонда вече са събрани повече от 1,4 млрд. евро.

От няколко месеца украинските сили изпитват остър недостиг на боеприпаси. В същото време Чехия се опитва да убеди други държави да финансират фонд за закупуване на боеприпаси за Украйна, които ЕС не е в състояние да произведе в достатъчни количества.

През февруари Прага заяви, че е установила наличието на 800 000 снаряда в държави извън ЕС, които биха могли бързо да бъдат изпратени на Украйна, ако бъде създадена група от купувачи от държавите членки на Съюза.

Белгия, Великобритания, Дания, Франция, Литва, Нидерландия, Норвегия и Швеция са сред страните, които също ще допринесат за тази инициатива.

Германия обяви в началото на март, че ще участва в инициативата с “трицифрена сума”. “Германските” боеприпаси трябва да бъдат доставени “от юни” на фронта в Украйна. 

Франция изпраща старото си оръжие в Украйна

Франция ще достави на Украйна “стотици” стари, но “все още функционални” бронирани машини и ракети “Астер” като част от нов пакет от помощи за Киев във войната му срещу Русия, съобщи министърът на въоръжените сили на страната Себастиан Льокорню, цитиран от Франс прес и БТА.

“За да удържи такава голяма фронтова линия, украинската армия се нуждае например от нашите бронетранспортьори, това е абсолютно ключово за мобилността на войските”, обяснява министърът в интервю за в. “Трибюн”, La Tribune, публикувано на 30 март.

“В големи количества, това старо оборудване, което все още е в изправност, ще бъде от пряка полза за Украйна. Можем да говорим за стотици до 2024 г. и началото на 2025 г.”, допълни той.

Известните френски бронетранспортьори ВАБ (VAB), които са на повече от 40 години, се заменят във френската армия с бронирани машини от ново поколение “Грифон”.

В отговор на настойчивите искания на Киев за укрепване на способностите му за противовъздушна отбрана Париж ще “деблокира и нова партида ракети Астер 30” за системата САМП/Т МАМБА, еквивалент на американската “Пейтриът”.

Франция разработва с ускорени темпове и дронове, които ще бъдат доставени на украинците това лято, добави министърът.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар