Шокиращо видео от ковид отделение във Видин: Голи пациенти уринират в кашони

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Скандално видео от COVID отделението във видинската болница се разпространява в социалните мрежи. Според автора му кадрите са заснети в коридор на здравното заведение, а на тях се вижда гол мъж, който ползва за тоалетна кашон в коридора. По думите на автора на видеото –  в отделението лекари няма. Смущаващият клип предизвика лавина от коментари и реакции в социалните мрежи.

„Този клип е провокация и абсолютно нарушение на всички правила. Образува се зелен коридор, за да бъдат изведени COVID болните за контролни изследвания. Авторът на този клип се е възползвал, абсолютно неправомерно, точно в този момент да влезе в COVID структурата при болните, и да заснеме клипа. Повечето болни са с пневмония и са си по леглата. Човекът, който е заснет гол, освен пневмония има и мозъчно-съдови проблеми”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” зам.-директорът на болницата д-р Богдан Томов.

По думите му болният несъзнателно уринира в кашон за еднократна употреба, който се използва за изхвърляне на отпадъци, които се почистват два пъти на ден. „Този човек е извършвал несъзнателни действия”, категоричен е медикът.

Той подчерта, че клипът е заснет преди около 20 дни. „Знаехме за видеото. Имахме проблеми и с неговия автор. Негов дядо е бил пациент в отделението. Беше обещал да не публикува видеото, но то се появи в социалната мрежа. За случая е уведомена и прокуратурата”.

Д-р Томов заяви, че по време на заснемането на клипа лекар е бил в съседна стая и е преглеждал пациент, а двете санитарки са били с пациенти за изследвания.  В момента COVID отделението е пълно.

Във видинската болница „Св. Петка“ ковид отделението е със запълнен капацитет. Броят на пациентите е около 90 души, каза още заместник-директорът на лечебното заведение.

„Много се надявахме да има спад, да си отдъхнеме леко. В момента продължават да са около 90 болни, хоспитализирани. На практика на изписано легло, на болен изписан, на леглото му постъпва друг човек. Много работа има и е много трудно“ – каза още д-р Томов.

Въпреки огромната натовареност, медиците се стараят да не връщат пациенти, тъй като те няма къде да бъдат пренасочвани, заяви Богдан Томов.

Същевременно санитари от видинската болница „Св. Петка“ започнаха щафетна гладна стачка от днес заради неправомерно разпределение на средствата за работа на първа линия в условията на ковид.

Петима от санитарите обявиха тази сутрин пред видинската болница протеста си с искане за оставка на ръководството на болницата. Той е подкрепен и от синдикат „Защита“. Ако проблемът не бъде решен, от синдиката изразяват готовност за протест утре пред Министерство на здравеопазването.

„Искаме си парите, с които сме ощетени през последните няколко месеца, досега са ни плащани частично средства, каза на протеста Саша Копчева, санитар в болницата. „От лятото на миналата година не съм получавала пари, а от ръководството ни обясняват, че те се разпределят по методика на определена комисия, каза на протеста Илияна Калинова.

„Протестът е неоснователен, има методика на МЗ за разпределение на тези пари на хората от първа линия. Тази методика категорично се спазва. Ако има разпределение на парите между самите санитари, то това са лични отношения и не касае методиката за разпределение на тези средства, каза зам.-директорът по медицинската част на МБАЛ „Св. Петка“ Богдан Томов.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар