Шоково! Газът поскъпва с 22% от ноември – Енергетика – Бизнес

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Булгаргаз” обяви в събота прогнозна цена за природния газ за ноември от 84,39 лв./MWh, която е 22% по-висока от сегашната цена за септември. Това е цената на горивото без начислените такси за достъп, пренос, акциз и ДДС.

Енергийният регулатор (КЕВР) все още не е публикувал заявлението на „Булгаргаз“ за цените за октомври.

В съобщението на държаната газова компания се казва, че прогнозната цена на европейските газови пазари за ноември е 109.53 лв/MWh. Окончателно предложение за утвърждаване на цена на природния газ за ноември 2021 г. ще бъде депозирано за утвърждаване от КЕВР на 1 ноември.

„Булгаргаз“ обявява, че цената на предлаганото гориво от компанията е средно с над 18% по-ниска от усреднената цена на европейските газови пазари за периода от началото на тази година..

През септември „Булгаргаз“ обясни, че влияние върху цените на газа в България има забавеното въвеждане в експлоатация на газовата връзка с Гърция, по която трябваше да внася договорените от края на 2020 г. 1 млрд. куб. м годишно от Азербайджан.

Газовият доставчик трябваше да получава азерския газ на точката Комотини в Гърция, откъдето започва и газовата връзка до Стара Загора, но това трасе още се строи.

Преди два дни шефът на „Булгаргаз“ Николай Павлов прогнозира укротяване на цените на газа до края на годината.

 

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар