ШОК! Властта опитва със сетни сили да спаси една от най-големите застрахователни компании у нас, която е заплашена от фалит

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Властта опитва със сетни сили да спаси една от най-големите застрахователни компании у нас, която е заплашена от фалит.

Още през лятото Комисията за финансов надзор (КФН) е отправила абсолютно основателно искане за отнемане на лиценза, но вместо управлението да реши проблема, премахна заместник-председателката на КФН – Ралица Агайн.

Явно властта се уплаши, че може да настъпи дори по-голяма криза от фалита на КТБ и впрегна всички сили, за да спаси въпросния застраховател.

Председателят на финансовата комисия в парламента МенТа Стоянова предложи максималното обезщетение за жертва на пътя да стане 20 000 лева (5 пъти по-малко от средното сегашно) или гражданската отговорност отново да скочи. Напомняме, че през тази година тя вече скочи шоково – увеличението бе над 100 лева.

Сега от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) предлагат тя да стане над 800 лева, ако не бъде въведен исканият таван на обезщетенията.

В качеството си на народен представител МенТа Стоянова направи предложение промени в Кодекса за застраховането, касаещи реда и условията за определяне на имуществените и неимуществените обезщетения при застраховка Гражданска отговорност.

Шефката на бюджетната комисия иска в кодекса да се запише, че съпрузите, децата и родителите могат получават 20 000 лева еднократно обезщетение за претърпени неимуществени вреди за смъртта на свой близък.

Такава сума се предвижда и за човек, който живее на семейни начала с починалия, за осиновители и осиновени деца.

Братът и сестрата може да получат 15 000 лева, а 5000 лева по изключение други лица, които са създали емоционални отношения с починалия по време на настъпване на непозволеното увреждане, предлага още депутатката от ГЕРБ.

Предложението за таван идва след решение на Върховния касационен съд, с което беше разширен кръгът на роднини с право на обезщетение.

Заради това цената на Гражданската отговорност се вдигна с близо 40 процента през тази година.

Искането таванът на обезщетенията при смърт на роднина да бъде максимум 20 000 лв. пък МенТа прави тихомълком между първо и второ четене в НС. Скандалното в случая е, че самите застрахователни компании настояваха максималното обезщетение да бъде в размер на 40 000 лв.

Министър председателят Бойко Борисов обаче накара депутатите от ГЕРБ да не бързат с приемането на промените. Премиерът разпореди народните представители да не гласуват промените в Кодекса на застраховането, докато те не бъдат подложени на широк обществен дебат.

Това е поредният случай, в който изпълнителната власт се опитва да диктува на законодателната, какво да се прави, което само по себе си е абсолютно недопустимо.

Въпреки че предложените промени бяха временно замразени от премиера кой ще повярва че е самостоятелна инициатива на МенТа Стоянова.

По всичко личи, че мерките са били отдавна планирани от властта.

19min

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар